Elizabeth, priznana pisateljica in gonilo moževe predsedniške kampanje, je umrla lani. Foto: EPA
Elizabeth, priznana pisateljica in gonilo moževe predsedniške kampanje, je umrla lani. Foto: EPA

Tožbo je podala velika porota v zvezni državi Severna Karolina, dotika pa se dveh sumljivih donacij, ki ju je Edwards prenakazal svoji ljubici Rielle Hunter, s katero ima tudi nezakonskega otroka.

Potem ko je januarja lani skok čez plot priznal, se je 57-letni politik, ki je nekoč veljal za veliki politični up demokratov, tudi ločil od žene Elizabeth. Elizabeth je nato po dolgi bitki z rakom na dojki umrla skoraj leto dni pozneje.

Sesute sanje
Edwards je bil v kampanji Johna Kerryja leta 2004 podpredsedniški kandidat, štiri leta pozneje pa se je potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo, a je moral priznati premoč Baracku Obami. Zdaj se mora zagovarjati, da je na skrivaj pridobil več sto tisoč dolarjev in jih preusmeril na račun Hunterjeve, njegove takratne pomočnice v kampanji, da bi s tem prikril zunajzakonsko razmerje.

"Središčna točka Edwardsove kampanje je bila ohraniti javno podobo predanega in skrbnega družinskega človeka, saj se je zavedal, da bi razkritje afere in nosečnost Hunterjeve uničila njegove želje po vselitvi v Belo hišo," piše v obtožnici.