Ivo Josipović si je s predavanji na pravni fakulteti in glasbeni akademiji nabral zajeten kup denarja. Foto: EPA
Ivo Josipović si je s predavanji na pravni fakulteti in glasbeni akademiji nabral zajeten kup denarja. Foto: EPA
Željko Komšić
Komšić je hrvaški član predsedstva BiH-a. Foto: EPA

Srbski portal Mondo je objavil zanimivo primerjavo premoženjskega stanja voditeljev držav, ki so bile nekdaj del skupne domovine Jugoslavije.

Med druščino po bogastvu izstopa novoizvoljeni hrvaški predsednik, socialdemokrat Ivo Josipović, ki je po poročanju Monda svoje pravniško in glasbeno znanje še pred vstopom v politične vode odlično unovčeval, saj je na leto zaslužil okoli 60.000 evrov. K družinskemu proračunu Josipovićevih je veliko prinesla tudi njegova žena Tatjana, prav tako profesorica prava, ki letno zasluži še več, do 137.000 evrov. Naslednik Stipeta Mesića ima tako v banki kar 300.000 evrov, je lastnik štirih stanovanj, vozi pa se z mazdo 5 in opel merivo.

50.000 evrov sta mu dala starša
Povsem drugačno je stanje pri srbskem predsedniku Borisu Tadiću, ki je edini izmed omenjenih predsednikov, ki ne poseduje niti svoje hiše ali stanovanja, še več, nima niti lastnega avtomobila. V banki ima sicer 50.000 evrov, ki pa so mu jih zapustili starši, ko so prodali stanovanje. S tem denarjem bi lahko v Beogradu kupil garsonjero, veliko 22 kvadratnih metrov.

Makedonec krepko na zeleni veji
Po prijavljenem lastništvu in premoženju za Josipovićem najmanj zaostaja makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki je lastnik zemljišča v Skopju, vrednega 24.195 evrov, in avtomobila toyota corolla, na računu pa ima 35.000 evrov prihrankov in 54.800 evrov od prodaje stanovanja. Poleg tega je njegova žena Maja lastnica 80.000 evrov vredne nepremičnine v makedonski prestolnici.

Voditelj Črne gore Filip Vujanović se mora "zadovoljiti" z vikendom v Sutomoru in dvema stanovanjema v Podgorici ter mesečno plačo v višini 1.800 evrov. Drugih prihrankov ali nepremičnin nima.

Rotirajoči predsednik BiHa-a v dolgovih
Najslabše pa se godi Željku Komšiću, trenutnemu predsedniku predsedstva Bosne in Hercegovine, ki ne le, da ni bogat, prav nasprotno, boriti se mora celo s finančnimi težavami. Po podatkih Monda sicer njegova mesečna plača znaša 1.000 evrov, živi pa v svojem stanovanju v Sarajevu, vrednem 37.000 evrov, a hkrati je navedel, da je dolžan 70.000 evrov.

Mondo dodaja, da je Slovenija edina država na območju nekdanje Jugoslavije, ki javno ne objavlja premoženja svojih funkcionarjev. Predsednik Danilo Türk je, tako kot drugi vodilni uradniki, svoje lastništvo moral predložiti protikorupcijski komisiji, kjer pa so podatki zaupni. Znano ni sicer niti premoženje kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja.

Iz urada slovenskega predsednika so sporočili, da zasebno premoženje predsednika Türka ni državna skrivnost oziroma ni tajno in so podatke o njem že večkrat posredovali medijem. Kot so zapisali, predsednik ni lastnik nobene nepremičnine ali zemljišča, je pa lastnik osebnega
avtomobila znamke mercedes letnik 2000 in ima nekaj sredstev naloženih v vzajemne sklade.

Türk ima oziroma je pred dvema letoma imel v lasti 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje in mercedes 240, letnik 2001. Imel je tudi dobrih 10 tisočakov v bančnih vlogah in skupaj s soprogo 80 tisočakov v vzajemnih skladih. Drugega premoženja tedaj ni imel, poročajo Finance, ki povzemajo lasten prispevek iz časa predsendiške predvolilne kampanje.