Josipović je diplomiral na pravni fakulteti, kjer je po pravosodnem izpitu tudi doktoriral. Foto: EPA
Josipović je diplomiral na pravni fakulteti, kjer je po pravosodnem izpitu tudi doktoriral. Foto: EPA
Ivo Josipović
Josipović se zavzema za novo politiko, ki naj bi temeljila na boju proti družbenim neenakostim, korupciji in organiziranemu kriminalu. Foto: EPA

Hrvaški volivci so v prvem krogu volitev odločili, da se bosta v drugem krogu, ki bo 10. januarja, pomerila Ivo Josipović, kandidat opozicijske stranke SDP, in Milan Bandić, neodvisni kandidat in zagrebški župan. Zadnja javnomnenjska raziskava, ki so jo izvedli na Hrvaškem, kaže, da bi tudi v drugem krogu zmagal Josipović, ki bi prejel skoraj 40 odstotkov glasov več kot Bandić.

Od neznanca do ljubljenca Hrvatov
Josipović, ki velja za izjemno uglajenega in olikanega politika, je v zadnjem letu prešel od skoraj neznanega politika do tako rekoč najbolj priljubljenega, ki je dobil največ glasov na predsedniških volitvah. Zavzema se za politiko "nove pravednosti" (nove pravice), ki temelji na novem družbenem in pravnem okviru, kjer bodo posebno pozornost namenili družbenim neenakostim, korupciji in organiziranemu kriminalu, ki zaznamujejo državo, ter varstvu človekovih pravic in svoboščin.

Pravnik, ki je končal glasbeno akademijo
Josipović, Zagrebčan z dalmatinskimi koreninami, se je rodil leta 1957, diplomiral in doktoriral na pravni fakulteti ter se pozneje zaposlil kot profesor kazenskega procesnega prava in mednarodnega kazenskega prava. Zastopal je Hrvaško na Meddržavnem sodišču v Haagu in na Mednarodnem kazenskem sodišču za zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Sodeloval je pri več mednarodnih projektih, kot strokovnjak Sveta Evrope pa je sodeloval pri ocenjevanju zaporov v Ukrajini, Mongoliji in v Azerbajdžanu.

V sredo boste lahko na MMC-ju prebrali še predstavitev drugega kandidata, Milana Bandića.

Njegova velika strast in veselje je tudi glasba, zato se je po končani glasbeni šoli vpisal na zagrebško glasbeno akademijo, kjer je dokončal študij kompozicije. V saborske vrste se je podal na poziv svojega dobrega prijatelja, pokojnega nekdanjega premierja Ivice Račana.

Josipovića v politiko pripeljal Račan
Račan in Josipović sta bila družinska prijatelja, Josipović pa je Račanu zelo pomagal v času, ko se je stranka SKH preoblikovala v SDP. Leta 1994 je nato zapustil politiko in se posvetil svoji akademski in glasbeni karieri, a se je prav na priporočilo Račana leta 2003 vrnil in kot neodvisni kandidat na volitvah dobil dovolj glasov, da se je uvrstil v sabor. Takrat je Račanu obljubil, da se bo priključil stranki SDP, če bo stranka leta 2007 izgubila volitve, kar se je tudi zgodilo, Josipović pa je držal obljubo.

Josipović je edini izmed vseh 12 predsedniških kandidatov, ki se je moral za zmago pomeriti še pred začetkom kampanje. Julija je na strankarskih volitvah premagal protikandidata Ljuba Jurčića in tako dosegel prvo zmago v dolgotrajni predsedniški tekmi, ki se bo dokončno končala v nedeljo. Ob objavi kandidature je povedal, da ne more več gledati krivic, ki se dogajajo državljanom Hrvaške, ob zmagi v prvem krogu pa je Hrvate pozval, naj glasujejo za svetlobo, in ne za temo, ki jo po njegovem mnjenju predstavlja Bandić. Bodo Hrvati znova izbrali svetlobo?