Milan Bandić je dejal, da je on le podaljšek svojih volivcev. Foto: EPA
Milan Bandić je dejal, da je on le podaljšek svojih volivcev. Foto: EPA
Josipović
Ivo Josipović trdi, da ni bil vpleten v nobeno afero, ki bi povzročila temne oblake nad njegovo volivno kampanjo. Foto: HRT

Kandidat SDP-ja Ivo Josipović in neodvisni kandidat Milan Bandić sta predstavila svoja stališča glede boja proti korupciji, ki pretresa državo, in spregovorila o prihodnosti Hrvaške v Evropski uniji. Dotaknila sta se tudi pereče teme odnosov s sosednjimi državami, predvsem z Bosno in Hercegovino.

Enajst dni pred volitvami poskušata kandidata s svojimi izjavami prepričati predvsem tiste volivce, katerih kandidati so izpadli v prvem krogu.

Kdo je čigav podaljšek?
Kandidata sta na HRT-ju soočanje začela s komentiranjem nekaterih odmevnih izjav v predvolilni kampanji. Glede izjave o daljinskem upravljavcu je Bandić dejal: "Jaz nisem podaljšek niti Sanadera niti Milanovića v nasprotju z mojim protikandidatom, sem pa podaljšek običajnega človeka."

Kandidata sta bila soglasna, da bi opravila test na detektorju laži glede afer, ki so spremljale njuno kampanjo. "Načelno sem pripravljen na detektor laži, a ne mislim, da me je spremljala kakšna afera," je dejal Josipović. Bandić je povsem pripravljen na detektor laži, saj "to ni nič v primerjavi z aferami, za katere so me obtoževali".

Bandić znova o Mesiću
V različne afere je bil vpleten predvsem neodvisni kandidat Bandić, ki ga je predsednik Stipe Mesić obtožil netransparentnosti v predvolilni kampanji. Predsednik se je posredno postavil na stran SDP-jevega kandidata.

"Jaz sem sam, David proti Goljatu! Ni mi žal, da me predsednik Mesić ni podprl, žal mi je, da se je opredelil za eno stran. To ni lastnost predsednika," je Milan Bandić dejal v predsedniškem soočenju na nacionalni hrvaški televiziji.

Kaj bi naredila, če bi vajina hči živela v istospolni skupnosti?
Razlike med kandidatoma so se začele pojavljati, ko ju je voditelj Branimir Bilić vprašal, ali bi svoji hčeri dopustila, da živi v istospolnem zakonu. "Moja hči je odrasla, zato je njena odločitev le njena," je odgovoril Josipović. "Čeprav živimo v 21. stoletju, bi naredil vse, da se to ne bi zgodilo," pa je dejal Bandić.

Še bolj napeto je postalo, ko je vprašanje naneslo na glavno mesto Zagreb. "Menim, da je Zagreb prezadolžen," je dejal Josipović. Bandić mu ni ostal dolžan: "Za svoje delo sem štirikrat dobil zaupanje someščanov, zato jih ne žalite!"

"Ko pridem na Pantovčak (op. p. na ulici Pantovčak 241 so prostori hrvaškega predsednika), bo Hrvaška dobila poganjalca dogodkov. To je tisto, kar potrebuje ta država. Ne pa človeka iz laboratorija, kot si ti," je Bandić dejal Josipoviću.

Oba bosta presojala "s svojo glavo"
Oba kandidata sta poudarila, da bosta pri svojih odločitvah delovala neodvisno. Josipović je svojo neodvisnost ponazoril z nasprotovanjem arbitražnemu sporazumu v saboru, čeprav je SDP arbitražni sporazum s Slovenijo podprl.

Kandidata sta se razlikovala tudi pri vprašanju o vstopu v Evropsko unijo. Bandić meni, da trenutno Hrvaška še ni pripravljena na vstop v EU in da članstvo ne bi smelo postati cilj Hrvaške, temveč sredstvo. Josipović je sodelovanje z Ljubljano in Beogradom izpostavil kot prioriteto in priložnost za izboljšanje gospodarskega sodelovanja.