Stipe Mesić naj bi na povabilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića obiskal Ljubljano. Foto: EPA
Stipe Mesić naj bi na povabilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića obiskal Ljubljano. Foto: EPA
Ivo Josipović
Tudi v drugem krogu politični analitiki zmago napovedujejo Josipoviću. Foto: Reuters
Milan Bandić
Drugi predsedniški kandidat Bandić se je zapletel v besedni spopad s Stipetom Mesićem. Foto: EPA
Hrvaške volitve

Telefonska anketa hrvaške agencije TotusOpinionmetar, v kateri je sodelovalo 1.500 Hrvatov, je še pokazala, da bi se volitev 10. januarja prihodnje leto udeležilo 61 odstotkov državljanov. Med njimi je 32,8 odstotka takih, ki so pri izbiri svojega kandidata še vedno neodločeni.

Udeležba v drugem krogu volitev bi bila po javnomnenjskih raziskavah za četrtino višja, kot je bila v prvem. Hrvaških predsedniških volitev se je v nedeljo, 27. decembra, udeležilo 43,96 odstotka volilnih upravičencev. 52-letni Ivo Josipović (SDP) je prejel 32,42 odstotka glasov, zagrebški župan in neodvisni predsedniški kandidat Milan Bandić pa 14,83 odstotka. Oba kandidata sta se tako uvrstila v drugi krog volitev, ki bo 10. januarja prihodnje leto.

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bo na njegovo povabilo na začetku leta 2010 Ljubljano obiskal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Ta obiska za zdaj še ni potrdil.


Bandić: Mesić je star in je pozabil
"Kot kaže, drugi krog predsedniških volitev ne bo potekal le na ravni Bandić-Josipović, temveč tudi na ravni Mesić-Bandić," je poročal HTV. Hrvaški predsednik Stipe Mesić je namreč dejal, da Milan Bandić laže, ko trdi, da je sodeloval pri njegovi predsedniški kampanji. "Žal mi je, da ta gospod laže - sploh ko pravi, da je sodeloval v moji kampanji, kar ni res," je dejal hrvaški predsednik Mesić.

Mesić je tudi dejal, da Bandićeva kampanja ni bila finančno transparentna, saj naj bi prekoračil dovoljeno mejo financiranja. Za kampanjo naj bi porabil približno milijon evrov. Hrvaški mediji so izračunali, da je bila njegova kampanja do božiča do trikrat dražja glede na njegovo propagando v medijih in druge stroške v kampanji.

Bandić mu ni ostal dolžan. "Mesić se je malo postaral in je pozabil, a jaz mu oprostim," je dejal in dodal: "Ko bi lahko preštel, kolikokrat dnevno me je v zadnjih desetih letih poklical kot zagrebškega župana, bi lahko o tem govoril osemnajst dni."

Vojna se je začela
Za drugi krog volitev hrvaški novinarji napovedujejo oster boj. Hrvaška časopisa Jutarnji in Večernji sta članka naslovila "Vojna se je začela". Med drugim je po objavi izidov Bandić dejal, da Hrvaška potrebuje novega predsednika, "ki ga ne bo daljinsko upravljal Zoran Milanović". Ta je predsednik stranke SDP, iz katere je Bandić odšel 5. novembra, ko je objavil svojo predsedniško kandidaturo. Pred tem sta bila v sporu z Milanovićem zaradi načina, na katerega je Bandić vodil hrvaško prestolnico.

"Ljudje so lahko izbirali med svetlobo in temo. Izbrali so svetlobo. Prepričan sem, da bodo svetlobo izbrali tudi 10. januarja," pa je ob razglasitvi izidov dejal predsedniški kandidat Socialdemokratske stranke Ivo Josipović.

Hrvaške volitve