Hrvati so se v manjšem številu kot pred petimi leti odpravili na volišča. Foto: EPA
Hrvati so se v manjšem številu kot pred petimi leti odpravili na volišča. Foto: EPA
Ivo Josipović
Kandidat opozicijske stranke SDP je lahko danes mirno spal, saj uživa daleč največ podpore med hrvaškimi volivci. Foto: EPA
Hrvaška
Na predsedniških volitvah je sodelovalo 12 kandidatov. Foto: EPA
Volitve na Hrvaškem

Kandidatu socialdemokratske stranke (SDP) je svoj glas namenilo 32,42 odstotka glasov. Drugo mesto je osvojil še donedavni član SDP-ja in zagrebški župan Bandić, za katerega je glasovalo 14,83 odstotka volivcev, sledi mu kandidat HDZ-ja Andrija Hebrang z 12,5 odstotka, za njim pa je končal nekdanji član HDZ-ja ter predsednik hrvaške gospodarske zbornice Vidošević z 11,33 odstotka. Ker so razlike med njimi zelo majhne, je tekmeca Josipovića v drugem krogu še težko napovedati. Kandidatka stranke HNS Vesna Pusić je dobila 7,25 odstotka glasov.

Nizka volilna udeležba
Po podatkih DIP-a je do 11. ure svoje glasove oddalo 10,74 odstotka volilnih upravičencev, kar je pet odstotkov manj kot na preteklih volitvah. Do 16. ure položaj ni bil nič kaj spodbudnejši, saj je svoj glas oddalo skromnih 33,87 odstotka volivcev, kar je za osem odstotkov slabše od prejšnjih predsedniških volitev.

Volišča po vsej Hrvaški so se odprla ob 7. uri zjutraj, štiri in pol milijone volivcev pa je lahko svoje glasove za 12 predsedniških kandidatov oddalo na več kot 6.800 voliščih po vsej državi. Hrvaški državljani so lahko svoj glas oddali tudi na 250 voliščih v 55 državah po vsem svetu, od tega jih je polovica v Bosni in Hercegovini.

Drugi krog volitev, ki bo 10. januarja prihodnje leto, so napovedale že vse javnomnenjske raziskave pred volitvami, ki so točno napovedale zmagovalca prvega kroga, medtem ko njegovega nasprotnika niso uspele napovedati.

Pomembni glasovi iz Bosne in Hercegovine
Analitiki so prepričani, da bodo o izidu prvega in drugega krog odločali volivci iz Bosne in Hercegovine, kjer je nekaj manj kot 270.000 hrvaških volilnih upravičencev. Če bi jih večina volila, bi ti lahko prispevali do pet odstotkov glasov. Največ podpore med tamkajšnjimi volivci uživa zagrebški župan Milan Bandić, po rodu sicer Hercegovec, na močno podporo pa je lahko računal tudi kandidat HDZ-ja Hebrang, ki bi se lahko prav zaradi strankarsko discipliniranih volivcev uvrsti v drugi krog volitev.

Mesić se poslavlja
Odhajajoči predsednik Stipe Mesić je v svoji božični čestitki državljane pozval, naj gredo na volitve in izberejo kandidata, ki mu jih je uspelo prepričati, da je dovolj močan in odločen, da bo izpeljal vse, kar je potrebno, da bi Hrvaško spravil iz zdajšnjega neugodnega položaja. Sam je izrazil obžalovanje, da Hrvaški med njegovim mandatom ni uspelo vstopiti v Evropsko unijo.

Volitve na Hrvaškem