Josipović je bil že po objavi prvih izidov vzporednih volitev presrečen, saj je z veliko prednostjo premagal vse tekmece. Foto: EPA
Josipović je bil že po objavi prvih izidov vzporednih volitev presrečen, saj je z veliko prednostjo premagal vse tekmece. Foto: EPA
Milan Bandić
Bandić je moral na potrditev svoje uvrstitve v drugi krog čakati vse do polnoči, saj so bili izidi vzporednih volitev izjemno tesni. Foto: EPA
Hrvaške predsedniške volitve

Prvi delni izidi volitev, ki jih je državna volilna komisija objavila ob polnoči, so pokazali, da je Ivo Josipović, kandidat opozicijske stranke SDP, prejel 32,4 odstotka oz. 640.395 glasov, neodvisni kandidat Milan Bandić pa je nekaj manj kot 14,9 odstotka oz. 292.844 glasov volivcev. Prvi krog volitev je zaznamovala izjemno nizka volilna udeležba, ki je bila le 44-odstotna.

Prve uradne izide je hrvaška volilna komisija objavila ob polnoči, po zaprtju volišč pa sta izide vzporednih volitev objavili dve komercialni televiziji.

Andrija Hebrang, kandidat stranke HDZ, je prejel 12,01 odstotka glasov, na četrto mesto se je uvrstil neodvisni kandidat Nadan Vidošević z 11,33 odstotka glasov, za njim pa Vesna Pusić iz Hrvaške narodne stranke (HNS), ki je prejela 7,25 odstotka glasov. Neodvisni kandidat Dragan Primorac je prejel 5,93 odstotka glasov, neodvisni kandidat Miroslav Tuđman je zbral 4,07 odstotka glasov, za Damirja Kajina iz Istrske demokratske skupščine je glasovalo 3,87 odstotka volivcev, za neodvisnega Josipa Jurčevića pa 2,74 odstotka volivcev. Sledijo še neodvisni kandidati Boris Mikšić z 2,10 odstotka glasov, Vesna Škare Ožbolt z 1,89 odstotka glasov in Slavko Vuksić, ki je zbral 0,42 odstotka glasov.

Bandića v drugi krog ponesli Hrvati iz tujine
Da bo Josipović tisti, ki bo dobil največ glasov v prvem krogu, so napovedovale vse javnomnenjske ankete, ki so jih izvedli pred volitvami, vse do zadnjega trenutka pa ni bilo jasno, kdo bo njegov izzivalec. Josipović je največ glasov zbral v 18 županijah in v Zagrebu, kjer je dobil dvakrat več glasov kot Bandić, Bandića pa so v drugi krog popeljali Hrvati, ki živijo v tujini.

Izidi volitev so velik poraz za vladajočo stranko HDZ, ki je bila prepričana, da se bo njihov kandidat Andrija Hebrang uvrstil v drugi krog volitev. Hebrang je razloge za svoj volilni neuspeh pripisal kandidaturi svojih nekdanjih strankarskih kolegov Vidoševića in Primorca, ki ju je ocenil kot "marioneti".

"Upam, da bodo Hrvati izbrali svetlobo"
Po prvi objavi začasnih izidov je polna dvorana Josipovićevih privržencev vzklikala "Ivo, Ivo", ta pa se je po objavi začasnih izidov volitev zahvalil svojim volivcem in povabil vse, ki imajo volilno pravico, da "10. januarja izbirajo med svetlobo in temo in izberejo svetlobo, kot so to že storili v nedeljo". Volivce je pozval, naj v drugem krogu glasujejo za "boljšo in pravičnejšo Hrvaško, za Hrvaško brez korupcije in kriminala".

Bandić je po tem, ko je bilo jasno, da bo on Josipovićev izzivalec, dejal, da Hrvaška potrebuje predsednika, ki "ne bo daljinski upravljalec Zorana Milanovića, predsednika stranke SDP". Bandić je sprva nameraval kandidirati kot SDP-jev kandidat, a so ga zaradi spora z Milanovićem glede njegovega vodenja hrvaške prestolnice izključili iz stranke.

Hrvaške predsedniške volitve