Ivo Josipović bo Hrvaški predsedoval naslednjih pet let. Foto: EPA
Ivo Josipović bo Hrvaški predsedoval naslednjih pet let. Foto: EPA

Verjamem, da vsi želimo boljšo in pravičnejšo Hrvaško, da vsi želimo živeti v državi, kjer se delo plača, korupcija pa kaznuje.

Ivo Josipović
Milan Bandić
Bandić ni mogel skriti razočaranja po porazu, je pa zmagovalcu že čestital in napovedal, da bo nadaljeval delo zagrebškega župana. Foto: EPA
Josipović tretji hrvaški predsednik

Hrvaška volilna komisija je preštela vse glasove z 6.863 volišč, na katerih je v nedlejo volilo 2.253.570 državljanov, in ugotovila, da je Ivo Josipović, kandidat stranke SDP, prepričljiv zmagovalec volitev. Njegov protikandidat, neodvisni kandidat in zagrebški župan Milan Bandić, je prejel 39,74 odstotka glasov.

Prepričljivo Josipovićevo zmago so napovedale že vzporedne volitve, ki sta jih dve komercialni televiziji objavili takoj po zaprtju volišč ob 19. uri. Josipović je dobil 64,6 odstotka glasov, Bandić pa 38,8 odstotka, kar je že napovedovalo tudi uradno zmago Josipovića.

Josipović boljši v vseh, razen eni županiji
Josipović je zmagal v vseh hrvaških županijah, razen v Ličko-senjski, kjer je slavil Bandić z 51,84 odstotka glasov. Bandić je, po pričakovanjih, slavil tudi v tujini. Josipović je najbolj prepričljivo zmagal v Istri ter Varaždinski in Međimurski županiji, kjer je dobil več kot 80 odstotkov glasov, slavil pa je tudi v Zagrebu, kjer je zbral 62,19 odstotka glasov.

Hrvaška volilna komisija je sporočila tudi, da se je drugega kroga predsedniških volitev udeležilo nekaj več kot 2,2 milijona oz. 50,13 odstotka hrvaških volilnih upravičencev, kar je več kot v prvem krogu, ko se je volitev udeležilo približno 44 odstotkov volilnih upravičencev.

Počakal do polnoči, nato začel slavje
"Dragi prijatelji, državljani in državljanke Hrvaške, zahvaljujem se vam, da ste glasovali in dali svoj glas za tistega, za katerega menite, da je boljši. Danes je praznik demokracije, izbirali smo predsednika, počakajmo še na uradne izide, nato pa se slavje začne. Rad bi se zahvalil ljudem okoli sebe, ki so mi pomagali pri kampanji, hvala pa tudi vsem protikandidatom iz prvega in drugega kroga. Ob polnoči bomo dokončno vedeli, kdo je zmagal," je takoj po objavi izidov vzporednih volitev povedal Ivo Josipović.

Po polnoči, ko je bilo tudi uradno znano, kdo bo naslednjih pet let sedel na prestolu Hrvaške, je Josipović dejal: "Ne bom vas razočaral! Ne bojte se, premagali bomo to težko gospodarsko krizo, premagali bomo korupcijo in kriminal, premagali bomo siromaštvo in bedo!" Josipoviću je po polnoči že čestital Bandić, ki je ob tem izrazil upanje, da bo Josipović predsednik vseh državljanov, in napovedal, da bo nadaljeval delo zagrebškega župana.

Mesić: Zmagala je evropska Hrvaška
Novemu predsedniku je že čestital tudi Stipe Mesić. "Čestitam novemu predsedniku, gospodu Josipoviću. Zmagala je demokratična in evropska Hrvaška," je povedal Mesić nekaj po polnoči. Kot eno prvih nalog novega predsednika je izpostavil krepitev odnosov s sosedi. Mesić ob tem ni hotel komentirati Bandićeve prihodnosti, povedal je le, da se bo zagrebški župan vrnil na svoje delovno mesto in k težavam, ki ga čakajo. Napovedal je še, da se bo še pred iztekom mandata, to je 18. februarja, srečal s svojim naslednikom.

Kosorjeva izrazila upanje na dobro sodelovanje
Tudi predsednica vlade Jadranka Kosor je ob polnoči iz Banskih dvorov čestitala Ivu Josipoviću in ob tem izrazila upanje, da bosta s predsednikom sodelovala v duhu strpnosti in zaupanja. "Upam, da bosta hrvaška vlada in urad predsednika primerno sodelovala na področjih, ki jih skupaj urejata, kot sta zunanja politika in varnostne službe, ter da si bo predsednik prizadeval za krepitev parlamentarizma v dobro vseh hrvaških državljanov," je povedala Kosorjeva. Ob tem je poudarila še, da Banski dvori nikakor niso podružnica stranke HDZ, zato upa, da tudi predsedniška palača ne bo postala podružnica stranke SDP.

Čestitke slovenskega predsednika Türka
Novoizvoljenemu predsedniku je že čestital tudi slovenski predsednik Danilo Türk. "Prepričan sem, da bodo v času Vašega mandata predsedovanja uresničeni ključni cilji, ki si jih je v preteklosti zadala Republika Hrvaška. Pri opravljanju Vašega odgovornega dela Vam želim veliko uspeha," je zapisal predsednik Türk in ob tem izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška tudi v prihodnje razvijali medsebojno sodelovanje v duhu prijateljstva, medsebojnega zaupanja in vsestranskega razumevanja.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve upajo, da bo izvolitev Iva Josipovića pozitivno vplivala na odnose med državama in na dobrososedstvo. Uradni govorec MZZ-ja Milan Balažic je povedal, da je vsak sogovornik dobrodošel sogovornik. "Upamo, da se bomo tako, kot smo se pogovarjali s predsednikom Stipetom Mesićem, pogovarjali tudi z bodočim predsednikom Josipovićem," je še povedal Balažic.

Kaj menijo slovenske stranke?
Odzvale so se tudi slovenske stranke. V SD-ju so Josipoviću čestitali in izrazili upanje, da bo novi predsednik uspešno sodeloval tudi s Slovenijo. Na njegov konstruktivni prispevek računajo tudi v LDS-u, v opozijskih SDS in SNS pa menijo, da njegova izvolitev ne bo pomembneje vplivala na slovensko-hrvaške odnose.

V Uniji zadovoljni
Josipoviću je čestitala tudi Evropska unija. Špansko predsedstvo je pohvalilo izvolitev "proevropskega" Josipovića in se zavezalo k čim hitrejši sklenitvi hrvaških pristopnih pogajanj z unijo. Uspeh v "velikem delu, ki ga čaka", je Josipoviću zaželel tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek.

Verjamem, da vsi želimo boljšo in pravičnejšo Hrvaško, da vsi želimo živeti v državi, kjer se delo plača, korupcija pa kaznuje.

Ivo Josipović
Josipović tretji hrvaški predsednik