Novi hrvaški predsednik bo sodeloval z vlado, kakšna bo njegova vloga v hrvaški politiki, pa bomo šele videli. Foto: Reuters
Novi hrvaški predsednik bo sodeloval z vlado, kakšna bo njegova vloga v hrvaški politiki, pa bomo šele videli. Foto: Reuters
Gabrijela Galić
Gabrijela Galić je novinarka Novega lista in predsednica sindikata hrvaških novinarjev. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor je trenutno najbolj priljubljena političarka na Hrvaškem. Foto: EPA

Ob izvolitvi Iva Josipovića na položaj novega hrvaškega predsednika smo novinarko Novega lista in predsednico Sindikata hrvaških novinarjev Gabrijelo Galić povprašali, kaj si lahko od novega predsednika obeta Hrvaška in kaj Slovenija. Povedala je, da bo Josipović evropsko usmerjen predsednik in da bo spoštoval arbitražni sporazum, a da ga bo treba najprej še dobro spoznati.

Kako bo po vašem mnenju Ivo Josipović vodil svojo politiko? Ali lahko izpolni vse obljube, ki jih je dal v volilni kampanji, glede na to, da vloga predsednika na Hrvaškem ni tako velika?
Verjamem, da se bo usmeril proti Evropski uniji in da bo odprt za sodelovanje z vlado glede vseh pomembnih vprašanj, pri katerih morata ti dve pomembni instituciji sodelovati. Kar se tiče njegovih obljub o boju proti korupciji, glede na to, da nima konkretne oblasti, ne moremo pričakovati nobenih čudežev. Zagotovo pa se bo zavzemal za vladavino prava in za normalno delo državnih institucij ter bo tako ustvaril politično ozračje za boj proti korupciji.

Bo Josipovićev način predsedovanja bolj podoben tistemu Stipeta Mesića, Franja Tuđmana ali bo imel svoj slog?
Josipovića ne moremo primerjati ne z enim ne z drugim nekdanjim predsednikom. Mislim, da bo imel svoj lastni način predsedovanja.

Kako bo Ivo Josipović vplival na odnose med Slovenijo in Hrvaško? Se lahko ti odnosi kakor koli spremenijo? Ali lahko, glede na to, da je Josipović v saboru glasoval proti arbitražnemu sporazumu, pričakujemo kakšne težave ali bo novi predsednik spoštoval arbitražni sporazum?
Gospod Josipović je med volilno kampanjo večkrat povedal, da je arbitražni sporazum sprejel sabor in da ga bo spoštoval, a da se bo pri tem zavzemal za to, da bo izbor arbitrov kakovosten. Zagotovo ne bo prispeval k poslabšanju odnosov med državama, če pa bo pripomogel k reševanju vprašanja, pa bomo šele videli.

Ali se lahko po zmagi Josipovića napove smernica, ki se je pokazala tudi v Sloveniji, da bo po predsedniških volitvah tudi na parlamentarnih volitvah slavil opozicijski SDP in premagal HDZ?
Parlamentarne volitve so šele čez dve leti in v tem obdobju se lahko zgodi marsikaj. Če bi prišlo do predčasnih volitev, kar sicer za zdaj ni verjetno, bi SDP zagotovo dobil več glasov kot HDZ, vsaj tako kažejo javnomnenjske raziskave.

Kakšno podporo med Hrvati uživa Jadranka Kosor? Je ta podpora narasla, ko je prejšnji teden iz stranke izključila nekdanjega premierja Iva Sanaderja?
Jadranka Kosor je po dveh letih premagala Stipeta Mesića na položaju najbolj priljubljenega politika v državi. Videli bomo, ali bo to priljubljenost zadržala ali je to le odziv na zadnja dogajanja v stranki HDZ. Je pa res, da so javnomnenjske raziskave že konec prejšnjega leta pokazale dvig priljubljenosti premierke Kosorjeve, kljub nekaterim nepriljubljenim potezam. Ne glede na to, kako se javnost odzove na njeno delo, pa ne bi bilo dobro, da se okoli nje ustvari "kult osebnosti".