Po zadnjih raziskavah bi lahko Josipović dobil 52 odstotkov glasov, Bandić pa 36. Foto: Reuters
Po zadnjih raziskavah bi lahko Josipović dobil 52 odstotkov glasov, Bandić pa 36. Foto: Reuters
Hrvaška
Prvi krog je zaznamovala volilna udeležba, ki je bila precej nižja od pričakovane. Foto: EPA

Volilni molk bo veljal vso soboto in nedeljo, do polnoči. 6.863 volišč bo v nedeljo odprtih med 7. in 19. uro, na volitve pa ima pravico priti nekaj manj kot 4,5 milijona volilnih upravičencev. Na volišča se bodo odpravili tudi Hrvati, ki živijo v tujini, tako bo največ, 124 volišč, odprtih v Bosni in Hercegovini.

Kdo sta politika, ki se potegujeta za naklonjenost volivcev?
- Milan Bandić - župan z lopato in žogo
- Ivo Josipović - pravnik z glasbeno žilico

Koga podpira Sanader?
V petek sta se kandidata, za katera bo mogoče glasovati v drugem krogu, socialdemokrat Ivo Josipović in neodvisni kandidat in zagrebški župan Milan Bandić, na hrvaški javni televiziji soočila še zadnjič. Po poročanju Nataše Prislan, dopisnice RTV Slovenija iz Zagreba, sta pred kamerami oba zavrnila vpletenost v afere, drug drugemu pa pripisala podporo nekdanjega premierja Iva Sanaderja.

Večji del soočenja je bil sicer namenjen predstavitvi njunih svetovnih nazorov - za Bandića je križ svetinja, peterokraka zvezda pa omadeževana z zločini ob koncu druge svetovne vojne. Za Josipovića je križ simbol upanja in vere, peterokraka zvezda pa simbol antifašizma, ki je zapisan v preambuli ustave.

Dopisnica Prislan je dodala, da o odnosih s Slovenijo tokrat nista govorila, zanimivo pa je, da je Josipović ob naštevanju pomembnih ljudi 20. in 21. stoletja omenil slovenskega telovadca Mira Cerarja.

Bandić znova izzvan z angleščino
Najbolj burna razprava se je sicer razvnela glede hrvaške in srbske obtožnice za genocid v vojni v 90. letih prejšnjega stoletja. Bandić je zatrdil, da v hrvaški obtožnici ni načrtov srbskih koncentracijskih taborišč, Josipović pa ga je izzval, naj prebere dokumente, ki so napisani v angleškem jeziku. Bandić namreč angleško sploh ne govori.

V prvem krogu predsedniških volitev, ki so bile 27. decembra, je Josipović prejel 32,4 odstotka oz. 640.395 glasov, Bandić pa nekaj manj kot 14,9 odstotka oz. 292.844 glasov volivcev. Prvi krog volitev je zaznamovala izjemno nizka volilna udeležba, le 44-odstotna.