Sanaderja so po napovedani vrnitvi v politiko izključili iz HDZ-ja. Foto: EPA
Sanaderja so po napovedani vrnitvi v politiko izključili iz HDZ-ja. Foto: EPA
Stipe Mesić
V nedeljo bodo hrvaški volivci izbirali Mesićevega naslednika. Foto: EPA

Kosorjeva je tako po dveh letih s prestola najpriljubljenejših hrvaških politikov izrinila predsednika Stipeta Mesića, ki se po dveh mandatih poslavlja od predsedniškega položaja, kažeta raziskavi agencij Mediana Fides in Promocija, ki so ju v začetku januarja po telefonu izvedli med 1.500 anketiranci.

Hrvaško premierko je za najpriljubljenejšo izbralo 21,5 odstotka volivcev, Mesić pa ji sledi z 19,7 odstotka, medtem ko je visoko na lestvici tudi socialdemokratski predsedniški kandidat Ivo Josipović, ki je s 7,8 odstotka na tretjem mestu. Josipovićev protikandidat na nedeljskih volitvah zagrebški župan Milan Bandić je na šestem mestu s petimi odstotki.

Med "negativci" Sanader prepričljivo prvi
Na seznamu lestvice najbolj negativnih politikov prepričljivo vodi nekdanji premier in nekdanji predsednik vladajoče stranke HDZ Sanader, ki ga je na vrh postavilo kar 50 odstotkov anketirancev. Sanader je tako postal najbolj negativno ocenjena oseba od januarja 2004, odkar Promocija plus izvaja tovrstne raziskave.

Sanader se je slabo odrezal tudi v raziskavi Mediane Fides, ki jo je v novi številki objavil tednik Globus. Le 2,5 odstotka izmed 714 anketirancev je namreč menilo, da Sanader ni skorumpiran, 85,5 odstotkov pa jih verjame, da je vpleten v afere v javnih podjetjih. 89 odstotkov vprašanih jih ob tem ne verjame, da je julija lani zapustil politiko zgolj zato, ker ni želel prepustiti ozemlja Sloveniji, 80 odstotkov pa ga je ocenilo kot avtokrata in ne demokrata.

Kosorjeva je za 84 odstotkov anketirancev Mediane Fides boljša premierka, kot je bil Sanader. Njena vlada je v CRO-Demoskopu dobila najvišjo oceno od zadnjih parlamentarnih volitev - 3,38. Sanaderjeva najvišja ocena je bila 2,71, in sicer maja 2008. V raziskavi Mediane Fides pa je dve tretjini vprašanih izrazilo nasprotovanje predčasnim volitvam, ki jih zahteva opozicija.

SDP pred HDZ-jem
Opozicijski SDP je v obeh raziskavah še vedno najbolj priljubljena stranka - s 33 odstotki v raziskavi Promocije plus in 27,2 odstotka v raziskavi Mediana Fides. Sledita HDZ s 24 oziroma 22,9 odstotka ter opozicijska Hrvaška narodna stranka (HNS), ki volilni prag presega le v CRO-Demoskopu. Druge parlamentarne stranke so pod volilnim pragom.

Raziskava Promocije plus je pokazala, da vstop Hrvaške v EU še vedno podpira manj kot 50 odstotkov anketirancev - 48,9 odstotka v primerjavi z 49,1 odstotka prejšnji mesec. Članstvu nasprotuje tudi nekaj več anketirancev, to je 39,9 odstotka, kar je za 0,8 odstotka več kot decembra lani.