Sanader je priznal, da je tudi njegov umik iz politike poslabšal položaj HDZ-ja. Foto: EPA
Sanader je priznal, da je tudi njegov umik iz politike poslabšal položaj HDZ-ja. Foto: EPA

HDZ je stranka, ki zmaguje, ne pa stranka dvanajstih odstotkov.

Ivo Sanader
Jadranka Kosor
Sanader je pohvalil delo Kosorjeve. Foto: EPA
Vrnitev Sanaderja

Čeprav vlada Jadranke Kosor uspešno opravlja svoje naloge - odločen boj proti korupciji, približevanje Evropski uniji in blaženje gospodarske krize -, pa stranki HDZ ne kaže dobro, je dejal. To so pokazale tudi nedavne predsedniške volitve, ko je kandidat stranke Andrija Hebrang osvojil le 12 odstotkov glasov.

Sanader je priznal, da je tudi njegov umik pripomogel k takšnemu volilnemu izidu, ki ga je označil za najslabašega v zgodovini stranke od njene ustanovitve leta 1989, saj je bila stranka nekako "obglavljena".

Nekdanji hrvaški premier se je za novinarsko konferenco odločil, potem ko je Hebrang v pogovoru za sobotno izdajo časopisa Novi List dejal, da so krajevni odbori stranke nasprotovali sodelovanju Sanaderja v predvolilni kampanji kandidata HDZ-ja. Hebrang je pojasnil, da so strankini odbori ocenili, da bi bil Sanader le breme v kampanji, saj je julija nepričakovano predal vodenje stranke in vlade.

Sanader bi se vrnil v sabor
Sanader je kot glavni razlog za odstop s položaja premierja navedel dejstvo, da "ni bil pripravljen prodajati hrvaškega ozemlja za članstvo v Evropski uniji". "Hotel sem izzvati šok, ki je potem pripeljal do deblokade hrvaških pogajanj z EU-jem in sporazuma Pahor-Kosor," je pojasnil Sanader.

Poudaril je, da mu premierka Jadranka Kosor ni pokazala arbitražnega sporazuma o načinu urejanja spora o meji s Slovenijo in da ne ve, ali se bo na podlagi omenjenega dokumenta Hrvaška odpovedala delu svojega ozemlja.

Nekdanji premier razmišlja o vrnitvi v sabor, saj bi to po njegovem okrepilo položaj stranke. Svoj mandat v hrvaškem parlamentu lahko prevzame do 15. januarja. "Vse je mogoče," je dejal na novinarski konferenci točno opoldne na sedežu HDZ-ja v Zagrebu in dodal, da bo "svojo vlogo častnega predsednika stranke z današnjim dnem popolnoma aktiviral". To pomeni, da lahko sklicuje seje vseh najpomembnejših organov stranke in na njih sodeluje. Kot je ugotovil, ti organi zdaj niti ne delujejo niti ne sestankujejo.

Pohvala premierke
Zbranim novinarjem je Sanader pohvalil delo premierke Kosorjeve in izrazil polno podporo njeni vladi, hkrati pa izpostavil, da njegova vrnitev v politiko ne bo poslabšala njenega položaja kot predsednice stranke, ampak bo po njegovem mnenju samo okrepila HDZ. Predsedstvo stranke je pozval, naj v drugem krogu predsedniških volitev podpre enega izmed dveh kandidatov. Sanader je ob tej priložnosti še zanikal, da bi bil vpleten v sumljive posle Hrvaške poštanske banke in prodajo Hypo banke.

Kosorjeva brez komentarja
V HDZ-ju današnjih Sanaderjevih izjav niso želeli komentirati in so le sporočili, da ni šlo za uradno novinarsko konferenco stranke. Sanaderjeve napovedi o vnovičnem angažiranju v politiki ni želela komentirati niti predsednica HDZ-ja in premierka Kosorjeva. Novinarje je prosila, naj izjave zahtevajo od tiskovne predstavnice stranke. Hrvaški mediji poročajo, da niti Kosorjeva niti večina članov vrha stranke niso vedeli za današnjo Sanaderjevo novinarsko konferenco na sedežu stranke.

Mesić o škodljivosti Sanaderjevih izjav
Hrvaški predsednik Mesić je ocenil, da je Sanaderjeva izjava o vnovičnem angažmaju v politiki neprimerna in škodljiva, kot je bil tudi njegov presenetljivi odhod s položaja premierja. Mesić meni, da ne gre za poskus udara v HDZ-ju, zahteve po predčasnih parlamentarnih volitvah pa je označil za prezgodnje. Dodal je, da o dolžini mandata vlade ne bodo odločali le nekateri iz HDZ-ja. Iz njegovega urada so sicer pred tem sporočili, da je predsednik pripravljen razpisati izredne volitve, če se bo Sanader odločil omajati vlado premierke Kosorjeve.

HDZ je stranka, ki zmaguje, ne pa stranka dvanajstih odstotkov.

Ivo Sanader
Vrnitev Sanaderja