Hebrang, ki je leta 2004 prestal operacijo na prostati, je zatrdil, da je zdrav. Foto: Reuters
Hebrang, ki je leta 2004 prestal operacijo na prostati, je zatrdil, da je zdrav. Foto: Reuters
Miroslav Tudjman
Miroslav Tudjman je bil v času, ko je bil njegov oče predsednik države, vodja hrvaške obveščevalne službe. Foto: EPA

To je potrdila premierka in predsednica Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ) Jadranka Kosor in tako končala ugibanja, ali bo stranko na volitvah zastopal Hebrang ali predsednik Hrvaške gospodarske zbornice Nadan Vidošević. "Andrija Hebrang je domoljub, ki bolj kot vse drugo ljubi Hrvaško, s svojim delom pa je dokazal, da je tudi velik humanist," ga je Kosorjeva predstavila novinarjem.

Hebrang se bo v kampanji predstavljal z geslom "Za evropsko in ponosno Hrvaško", zavzemal pa se bo za evropeizacijo Hrvaške in povzdigovanje ponosa hrvaških državljanov na raven, ki jo imajo državljani vseh članic Evropske unije.

Nujno sodelovanje v regiji
Dodal je, da si bo prizadeval za še trdnejše odnose z vsemi državami EU-ja in Nata. Kot prednostno nalogo pa omenil sodelovanje z državami v regiji, "saj je kakovostno sodelovanje vir stabilnosti ne le v regiji, temveč tudi v Evropi". Napovedal je tudi oživitev vloge hrvaških veteranov in utemeljitelja hrvaške države Franja Tudjmana.

Hebrang velja za pripadnika trdega nacionalističnega in konservativnega jedra HDZ-ja, znan pa je tudi po izjavi, da je politikom dovoljeno, da se v svojih izjavah "malo izogibajo resnici".

Tudi "ljubljenec" Iva Sanaderja
63-letnega Hebranga, ki je po poklicu zdravnik radiolog, je za predsedniškega kandidata HDZ-ja predlagal že Ivo Sanader, preden je prvega julija zapustil premierski stolček in položaj predsednika vladajoče stranke. Je sin znanega partizanskega in hrvaškega komunističnega voditelja Andrije Hebranga, ki je umrl v jugoslovanskih zaporih v protistalinističnih procesih po drugi svetovni vojni.

Znani tudi njegovi tekmeci
Med kandidati na predsedniških volitvah so še Ivo Josipović (SDP), Vesna Pusić (HNS) in Damir Kajin (IDS), poleg njih pa še dva neodvisna kandidata. Prvi je Miroslav Tudjman, starejši sin nekdanjega hrvaškega predsednika, in dolgoletni predstavnik varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke Božidar Vukasović.