Sanader in Kosorjeva sta končala skupno pot. Foto: EPA
Sanader in Kosorjeva sta končala skupno pot. Foto: EPA
Ivo Sanader
Nekdanji hrvaški premier ni več član vladajoče HDZ. Foto: Reuters

Hrvaški mediji pišejo, da hrvaško politično prizorišče in hrvaški volivci ne prenašajo razkolov. Edini politik, ki se mu je uspelo vrniti, potem ko so ga vrgli iz stranke, je bil Stipe Mesić, ki je postal predsednik države šest let po tem, ko so ga izključili iz stranke HDZ. Kljub temu je skoraj nemogoče, da bi lahko Sanader sledil Mesićevemu vzoru, saj je trenutno najmanj priljubljen hrvaški politik.

Jutarnji list piše, da hrvaški politični prostor še ni doživel tolikšne količine besa in prezira, ki sta se zgrnila nad Sanaderja, potem ko je v nedeljo naznanil svojo vrnitev v politiko. Sanader se je moral med prebiranjem časopisov in novičarskih portalov prepričati, da se nima kam vrniti in da ga nihče več noče. Tako hrvaški mediji še pišejo, da ni nikakršnega dvoma, da bo Hrvaška pozdravila odločitev predsedstva HDZ-ja o Sanaderjevi izključitvi.

Tuji mediji: Sanader bi škodoval Hrvaški
Tudi tuje agencije so se razpisale o izključenju Sanaderja iz stranke. Reuters je zapisal, da so analitiki prepričani, da bi Sanaderjeva vrnitev, sicer dolga leta dominantnega hrvaškega politika, lahko destabilizirala Hrvaško, ki si želi do konca leta končati pogajanja z Evropsko unijo in se ji priključiti leta 2012.

Agencija AP je zapisala, da je Jadranka Kosor odločitev o izključitvi Sanaderja sprejela, ker nekdanji premier stranki škoduje in ker je bila njegova odločitev o odstopu sprejeta, da bi razpisali predčasne volitve. "Tako bi izgubili šest dragocenih mesecev in ne bi mogli končati pogajanj z Evropsko unijo," je povedala Kosorjeva in dodala, da si Hrvaška tega ne more privoščiti.

Tuje agencije pišejo tudi, da si je Sanader s svojo odločitvijo, da se vrne v politiko, in s poskusom, da destabilizira Kosorjevo, zadal končni udarec in tako končal svojo politično kariero.