Sanader naj bi se z nekdanjimi kolegi iz HDZ-ja sestajal na skrivaj, v zadnjem času pa se z njimi kaže v najbolj znanih restavracijah v Zagrebu. Foto: EPA
Sanader naj bi se z nekdanjimi kolegi iz HDZ-ja sestajal na skrivaj, v zadnjem času pa se z njimi kaže v najbolj znanih restavracijah v Zagrebu. Foto: EPA
Ivo Sanader
Odkar je zapustil premierski položaj, se je o Sanaderju v medijh pisalo zaradi dragega dopusta, ki so ga plačali davkoplačevalci, pljučnice, zaradi katere je končal v bolnišnici, ter številnih afer, v katere naj bi bil vpleten. Foto: EPA

Jadranka Kosor po trditvah nekaterih hrvaških medijev, ki se sklicujejo na vire znotraj HDZ-ja (Hrvatske demokratske zajednice), sploh ne želi komunicirati s Sanaderjem, ki ga je nasledila na premierskem mestu po njegovem presenetljivem odstopu julija letos, čeprav naj bi jo večkrat klical in protestiral zaradi nekaterih njenih odločitev, predvsem glede preiskav afer.

Sanader je po umiku iz politike, ki je sprožil ne le ugibanja, temveč tudi napovedi, da se bo slej ko prej vrnil, aktiviral, nato pa zamrznil svoj mandat v saboru. Če se bo želel vrniti v politiko prek sabora, bo moral svoj mandat odmrzniti.

Zanika vpletenost v afere
Sanader je ostro zanikal trditve, da je vmešan v afero z banko Hypo Alpe Adria, svoj poslanski mandat pa naj bi aktiviral zato, da bi dobil poslansko imuniteto in bil zaščiten pred morebitnim imenovanjem kot ključna oseba v številnih aferah. Avstrijske in hrvaške medije, ki so pisali, da je dobival provizijo od banke in da je banka financirala HDZ, je Sanader obtožil klevetanja in posredno napovedal tožbo proti njim.

O skupnih poslih Sanaderja in banke Hypo je prva pisala avstrijska agencija APA, ki je citirala nekdanjega dolgoletnega predsednika koncerna Hypo Group Alpe Adria Wolfganga Kultererja. Kulterer, obsojen zaradi ponarejanja poslovnih podatkov, trdi, da je Sanader banki odprl vrata na Hrvaško in dobil 800.000 nekdanjih mark provizije.

Vrnitev, da bi dobil imuniteto?
Informacije o Sanaderjevi vrnitvi na politični parket krožijo tudi med HDZ-jevimi poslanci, ki ne dvomijo, da se lahko nekdanji premier uspešno vrne. S svojimi kolegi iz stranke naj bi že začel pogovore. Sanaderjeva vrnitev naj bi bila jasno sporočilo Kosorjevi, ki se je spustila v boj proti korupciji. To naj bi Sanader želel preprečiti in prikriti svoje povezave s kriminalom. Vrnitev Sanaderja bi nedvomno poslabšala položaj Kosorjeve kot predsednice vlade in kot predsednice HDZ-ja.

V stranki se že oblikujeta dve struji, ki brusita nože za dvoboj veljakov, Kosorjeve in Sanaderja, za prvo mesto v stranki in državi. Kosorjevi so njeni privrženci predlagali, da skliče izredne volitve v stranki in z zmago utrdi svoj položaj, pišejo mediji na Hrvaškem.

Nepovabljen na obletnico Tudjmanove smrti
Čeprav naj bi za zdaj Sanader svojo namero o vrnitvi v politiko zaupal le najbližjim sodelavcem, so številni njegov nenapovedan prihod na slovesnost ob 10. obletnici smrti nekdanjega hrvaškega predsednika Franje Tudjmana razumeli kot napoved "Vračam se".

Na obletnici smrti prvega hrvaškega premierja se je nepovabljeni Sanader zrinil v prvo vrsto med Kosorjevo in podpredsednika vlade ter ministra za zdravje Darka Milinovića. V prvo vrsto HDZ-ja in hrvaške vlade se bo vrnil veliko težje. Kosorjeva lahko namreč računa ne le na podporo v stranki, temveč tudi v mednarodni skupnosti, ki ji je naklonjena zaradi boja s korupcijo in napredka, ki ga je dosegla pri pogajanjih o reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora.