Foto:
Foto:

Toliko denarja naj bi stalo samo varnostno spremstvo za Sanaderja, ki je do tega kot nekdanji premeir tudi upravičen. Poleg tega je nekdanji predsednik HDZ-ja upravičen še do 3.000 evrov premierske plače .

Sanader že 20 dni počitnikuje na svoji 18-metrov dolgi jahti "Malo vitra", ki naj bi jo zapustil le redko. Zakonodaja mu določa najboljše varovanje, kar pomeni pet osebnih stražarjev, ki so ob njem noč in dan. Dva sta ob Sanaderju neprestano, medtem ko drugi vmes počivajo, saj ne smejo delati več kot osem ur na dan.

Vsak Sanaderjev osebni stražar ima osnovno plačo okoli 800 evrov, k temu pa je treba prišteti še dnevnice ter terenske in druge dodatke, kot je na primer delo ponoči ali ob sobotah in nedeljah. Tako hrvaške davkoplačevalce zgolj Sanaderjevi varnostniki stanejo 670 evrov dnevno.

K temu znesku je treba prišteti še stroške obratovanja čolna, ki Sanaderja spremlja na njegovem križarjenju. V spremstvo mu je pomorska policija namreč namenila svoje najboljše plovilo, "Krapanj", ki na dan porabi za približno od 200 do 300 litrov goriva, skupaj s plačilom posadke pa to vse skupaj pomeni okoli tisoč evrov na dan.

Na Krapanju je še tričlanska policijska posadka, ki jo je treba plačati. Poleg tega je treba plačati še varnostno preverjanje krajev, kjer se Sanader odloči izkrcati. Skupaj torej vse to stane 3.000 evrov.