Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader pod
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader pod "drobnogledom" kolumnista Washington Timesa. Foto: EPA
Ante Gotovina
Izročitev Gotovine naj bi bil polom in "črn dan za Hrvaško", meni Kuhner. Foto: EPA
Sanader
Kuhner navaja podatek, da je Sanader velik ljubitelj ur, njegova zbirka naj bi bila vredna okoli 200.000 dolarjev. Foto: EPA

V obširnem prispevku je še zapisal, da sta Ivo Sanader in stranka HDZ postopoma razpustila vse hrvaške demokratične institucije, hkrati pa "zaplenila javno premoženje in se obogatila s sumljivimi privatizacijskimi posli, ponarejanjem proračunskih sredstev ter podkupovanjem". HDZ naj bi imel po pisanju Kuhnerja, ki ne navaja nikakršnih virov informacij, okoli 80 tajnih bančnih računov v Avstriji, na katerih je več kot 500 milijonov dolarjev (357 milijonov evrov)"ukradenega denarja".

"Hrvate je korupcija stala dobro milijardo dolarjev"
"Več denarja, kot ga je steklo v Sanaderjev žep (in žep njegovih kolegov), manj ga je ostalo za šole, bolnišnice in gradnjo cest," piše Kuhner, ko navaja izjavo soustanoviteljice in predsednice Jadranskega inštituta za javne politike Nataše Srdoč. Ta meni, da je Hrvaška samo za korupcijo porabila milijardo dolarjev (700 milijonov evrov), "kar je precejšnja vstota, če upoštevamo, da hrvaški BDP znaša 23 milijard dolarjev (16 milijard evrov)".


"Novinarje, ki se niso podredili Sanaderju, so umorili"
Kuhner se je razpisal tudi o tem, da je "Sanaderjev režim nadziral večino hrvaških medijev, vključno z državno televizijo in večjimi časopisi". Novinarje, ki se mu niso hoteli podrediti, pa so "sistematično zastraševali ali umorili". Kot primer je navedel umor hrvaškega novinarja Iva Pukanića, ki je umrl v podtaknjeni avtomobilski bombi, Sanaderja pa ob tem primerja z ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ki prav tako javno grozi novinarjem in poslovnežem, ki se nočejo podrediti njegovemu režimu.

"Zapor bi bil najustreznejši konec njegove katastrofalne vladavine"
Čeprav je Sanader odstopil zaradi "osebnih razlogov", je razlog po besedah kolumnista Washingtonskega Timesa "globlji".

"Sanader je politično razočaranje, ki zapušča potapljajočo se hrvaško ladjo pred ekonomskim polomom med svetovno recesijo. V prvi četrtini je hrvaško gospodarstvo padlo za 6,7 odstotka. Turizem, ki za državo predstavlja glavni vir dohodka, umira. Nezaposlenost narašča. Možnosti za množične delavske proteste so iz dneva v dan večje. Hrvaška prizadevanja za vstop v Evropsko unijo leta 2001 pa so zamrznjena. K temu je delno prispeval tudi nesporazum s sosednjo državo Slovenijo, delno pa HDZ-jeve ekonomska neuspešnost," piše Kuhner.

Na koncu kolumne avtor piše, da so edina rešitev za Hrvaško, ob nedavnem Sanadarjevem odstopu, "predhodne parlamentarne volitve in neodvisna preiskava Sanadarjevih kriminalnih dejavnosti". "V ZDA so Bernarda Madoffa zaradi goljufije obsodili na 150 let zapora. Sanader je ogoljufal hrvaške davkoplačevalce, On - in njegovi sokrivci - bi prav tako morali v zapor. To bi bil najprimernejši konec njegove katastrofalne vladavine," je sklenil Kuhner.

Kdo je Jeffrey T. Kuhner in zakaj ne mara hrvaškega premierja?
Tako pa se glasi naslov prispevka, ki so ga objavili na hrvaškem portalu https://www.javno.com/. Jeffreya T. Kuhnerja so označili kot stalnega kolumnista desničarskega časopisa Washington Timesa, ki ima dnevno naklado 100.000 izvodov. V svojih kolumnah naj bi se večkrat obdregnil ob Hrvaško. Tako je premierja Sanaderja in Račana kritiziral zaradi njune komunistične zgodovine. V kolumni "Črni dan za Hrvaško" pa je aretacijo generala Gotovine označil za "fiasko", hrvaški kabinet pa obdolžil za odgovornega "diplomatskega triumfa Beograda". Mnogi kritiki so Kuhnarja povezali s hrvaškim desničarjem Ivico Pašaličem in ga označili kot "Pašaličevega zaveznika". Na obtožbe se je Kuhner v intervjuju za Slobodno Dalmacijo leta 2003 odzval ostro in zoper vse, ki ga označujejo z "Pašaličevim zaveznikom", napovedal tožbo. Kuhner naj bi bil tudi sicer znan po svojem nenavajanju virov informacij v novinarskih prispevkih in po pisanju spornih novinarskih prispevkov na njegovem spletnem portalu Insight on the News.