Mesić in Sanader v času, ko je bil zadnji še predsednik vlade. Foto: EPA
Mesić in Sanader v času, ko je bil zadnji še predsednik vlade. Foto: EPA
Sanader pri Mesiću

Kot je dejal Mesić, sta se srečala na Sanaderjevo pobudo, nekdanji premier pa naj bi mu znova razložil razloge za odhod s položaja premierja in iz politike nasploh, a Mesić meni, da mu ni razkril vseh dejavnikov, ki so privedli do odstopa. Meni, da je še "nekaj v teh razlogih", vendar je ocenil, da mora o tem spregovoriti Sanader sam. Na srečanju mu je Sanader znova zagotovil, da ne bo kandidiral za položaj predsednika, hkrati pa ni izključil možnosti za vrnitev v svet politike.

"Dejal je, da ni bolan, prav tako ni bolan nihče v njegovi družini. Rekel je, da je 20 let v politiki, 10 let na čelu HDZ-ja, sedem let na čelu vlade in da je prišel čas za nov začetek. V svojih razlogih je dodal tudi evropsko širitev. Verjetno je eden izmed razlogov tudi ta, da je želel pokazati EU-ju, da mora biti učinkovitejši, kadar gre za vprašanje novih članic," je dejal Mesić. Kot je pojasnil Mesić, ga je Sanader sicer klical dva dni pred svojim odstopom z željo po srečanju, a je bil predsednik takrat na službeni poti.

Glede bližajočih se predsedniških volitev, ki bodo potekale prihodnje leto, je Mesić dejal, da v prvem krogu ne bo podprl nobenega kandidata.

Sanader pri Mesiću