Nekdanji hrvaški premier je v nedeljo sporočil, da se bo vrnil v politiko. O njegovi napovedi ravno zdaj razpravlja vrh stranke HDZ. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški premier je v nedeljo sporočil, da se bo vrnil v politiko. O njegovi napovedi ravno zdaj razpravlja vrh stranke HDZ. Foto: EPA
Borut Šuklje
Šuklje je prepričan, da obstajajo za Sanaderjevo vrnitev v politiko štirje razlogi. Foto: MMC RTV SLO
Jadranka Kosor
Hrvaška premierka ima po Šukljetovem mnenju v stranki dve težavi. Kako jih bo rešila, bodo pokazali naslednji dnevi. Foto: www.hrt.hr
Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Sanader in Kosorjeva - nekoč zaveznika, danes nasprotnika? Foto: EPA
Andrija Hebrang
Andrija Hebrang je bil po mnenju Šukljeta popolnoma neprimeren kandidat, poleg tega pa si je HDZ glasove delil z neodvisnimi kandidati. Foto: Reuters

S Šukljetom, nekdanjim veleposlanikom Slovenije v ZRJ-ju, Srbiji in Črni gori, se je MMC pogovarjal o odločitvi nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da se vrne v politiko. Povedal je, da Hrvaške po vsej verjetnosti ne čakajo predčasne volitve, a da ima Jadranka Kosor le eno možnost, če se hoče obdržati na oblasti, to pa je "zagotoviti si zadostno podporo znotraj svoje stranke, sklicati njen izredni kongres, izvoliti vodstvo in v skladu s tem opraviti rekonstrukcijo vlade".

Kaj je bil po vašem mnenju vzrok Sanaderjevi odločitvi, da se vrne v politiko? Nekateri hrvaški mediji ugibajo, da je Sanader zapustil potapljajočo se barko, zdaj pa se vrača, ko Hrvaška počasi okreva? Se Sanader vrača, ker potrebuje imuniteto zaradi obtožb o domnevni korupciji?
Najverjetneje bi lahko govorili o štirih razlogih Sanaderjeve napovedi o politični vrnitvi. Prvi je splošen in povezan z dejstvom izjemno hitre minljivosti slave, javne pozornosti in predvsem moči po odhodu z uglednih političnih funkcij. O drugem razlogu je včeraj govoril Sanader sam, ko je navajal slab izplen njegove stranke HDZ v prvem krogu predsedniških volitev. Tretji razlog je verjetno pogojen z njegovo politično odstranitvijo iz vladnega odločanja, torej tistega, za katerega je mislil, da ga bo tudi ob odhodu zadržal. Četri razlog je s tem povezan in zadeva eno ključnih političnih tem po njegovem odhodu, preiskave korupcije in kriminala, v katerega naj bi bili vpleteni tudi najvišji predstavniki oblasti. Pa vendar je samo iskanje razlogov Sanaderjeve napovedi vrnitve seveda zanimivo, a ne odgovarja na ključno vprašanje, kaj ta napoved od včeraj naprej za aktualno hrvaško oblast tudi realno pomeni.

Hrvaški mediji pišejo, da gre za poskus udara v stranki HDZ, saj bi Sanaderjeva vrnitev lahko ogrozila koalicijo. Je to resnično njegov namen, ali gre po vašem mnenju za nekaj drugega? Si Sanader mogoče obeta, da bi na morebitnih predčasnih volitvah spet sam prevzel vodenje vlade? Je padec vlade resnično mogoč?
Teza o predčasnih volitvah je v večini parlamentarnih demokracij največkrat uporabljena, ko pride do vladnih ali še najpogosteje koalicijskih nesporazumov in težav. Moje mnenje je, da v sosednji državi ni pričakovati predčasnih volitev. Ne, ker so pravkar izpeljali delne predsedniške volitve, ne, ker so formalni postopki in procedure za parlamentarni sklep o takšnih volitvah nadvse zapleteni in dolgotrajni. Pomeni, da lahko pričakujemo težave v koaliciji, saj je predsednik ene izmed vladnih strank že napovedal izstop iz vlade v primeru Sanaderjeve vrnitve in seveda zaostrene odnose znotraj HDZ-jeve poslanske skupine. Včerajšnjo Sanaderjevo konferenco je poslušalo kar deset poslancev vladajoče stranke, vključno s predsednikom parlamenta, in s tem pokazalo, koga v stranki podpirajo. V obdobju med volitvami pa so za vsako stranko ključni poslanci. To je resna težava Jadranke Kosor. Mogoč je tudi padec vlade, saj ima samo pet glasov večine. Onih deset poslušalcev včerajšnje konference torej naključno deset. Pomenili so sporočilo.

Kaj bo po vašem mnenju storila Kosorjeva? Se bo Sanaderju umaknila in mu prepustila vodstvo, čeprav uživa dovolj veliko podporo med svojimi člani in koalicijskimi partnerji, ali pa bo iz stranke "nagnala" Sanaderjeve podpornike?
Kosorjeva ima formalno vsaj dve težavi znotraj stranke. Prva je ta, da se je pustila na julijskem kongresu stranke imenovati z aklamacijo in ne z demokratično potrebnimi volitvami in da je bila imenovana kot dolgoletna najzvestejša Sanaderjeva zaupnica. Druga težava je, da je bil na istem kongresu imenovan Sanader za častnega predsednika z vrsto določenih opravil v stranki, med njimi tudi pravico do sodelovanja na prav vseh sestankih katerega koli odbora stranke. Kosorjeva je po prevzemu oblasti pokazala, da razume ta prevzem dobesedno, postala je novi kancler in svojo oblast temeljila na treh odločujočih temah. Ureditvi odnosov s Slovenijo, kar ji je s sporazumom Kosor-Pahor tudi uspelo; dosledni bitki proti organiziranem kriminalu in korupciji, kar je začelo kazati svoje pozitivne rezultate in tretji s tem potrebni rekonstrukciji vlade. Moje mnenje je, da brez doslednega vztrajanja pri teh treh postulatih nima možnosti uspeha. Prav njihova realizacija ali napovedi o njih ji je prinesla tudi potrebno podporo javnosti. Zato ima danes le eno možnost zagotoviti si zadostno podporo znotraj svoje stranke, sklicati njen izredni kongres, izvoliti vodstvo in v skladu s tem opraviti rekonstrukcijo vlade.

Kaj je po vašem mnenju pravi razlog, da je Sanader sploh zapustil politiko in predal žezlo Jadranki Kosor? Se je hotel izogniti odgovornosti v času sprejemanja arbitražnega sporazuma s Slovenijo?
O tem, zakaj je Sanader nenadoma odstopil, je bilo več teorij, moja teza je, da je bil odhod namenjen zgolj veliki politični vrnitvi, najverjetneje že na obstoječih predsedniških volitvah. Sanader sam in strategi njegovega odhoda pa so v tem načrtu očitno podcenili vsaj dve dejstvi, najprej izrazito negativen odziv volilnega telesa, torej javnosti, in predvsem dejstvo, da bo želela Kosorjeva biti dejanski predsednik vlade. Danes Sanader navaja kot razlog vrnitve predvsem polom hrvaške politike ob sklenitvi sporazuma s Slovenijo, kar lahko deloma drži, saj je bil sam eden izmed akterjev povsem drugačne, za Slovenijo nesprejemljive rešitve. Veliko bolj je verjetna teza, da ga je popolnoma presenetila sposobnost Kosorjeve tako hitro najti dogovor in ob tem tudi priznanje evropske politike.

Kaj je bilo vzrok temu, da je kandidat HDZ-ja Andrija Hebrang v prvem krogu predsedniških volitev zbral tako malo glasov?
Dr. Andrija Hebrang enostavno ni bil ustrezen predsedniški kandidat, obenem pa je k njegovemu slabemu izkupičku nedvoumno prispevala tudi drobitev glasov njegove stranke HDZ z neodvisnimi kandidati.