Ivo Sanader je na tiskovni konferenci v nedeljo napovedal, da se bo vrnil v politiko, saj HDZ po njegovem mnenju potrebuje pomoč. HDZ mu je dan pozneje pokazal vrata. Foto: EPA
Ivo Sanader je na tiskovni konferenci v nedeljo napovedal, da se bo vrnil v politiko, saj HDZ po njegovem mnenju potrebuje pomoč. HDZ mu je dan pozneje pokazal vrata. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor je nasmejana tudi po srečanju z vrhom stranke. Foto: EPA
Stipe Mesić
Večji del hrvaškega političnega vrha na čelu s predsednikom države Mesićem podpira odločitev HDZ-ja. Foto: EPA
Andrija Hebrang
Hebrang, kandidat HDZ-ja na predsedniških volitvah, je jezen na Sanaderja, ker ta ni obvestil stranke o svoji nameri. Foto: Reuters
HDZ izključil Sanaderja

Vrh stranke na čelu s predsednico Jadranko Kosor je na izrednem zasedanju odločil, da Sanaderja izbriše iz članstva stranke, čeprav je bil po politični upokojitvi častni predsednik HDZ-ja. Izključitev Sanaderja so nato potrdili še na sestanku predsedstva HDZ-ja. Za izključitev je bilo 16 članov, proti trije, dva pa vzdržana.

Kot je pojasnila Kosorjeva, je predsedstvo stranke takšno odločitev sprejelo, ker je bila "stranki povzročena nepopravljiva škoda" zaradi Sanaderjeve napovedi o vrnitvi, za katero v stranki niso vedeli. "Včerajšnje obnašanje ne vodi k izhodu iz krize, temveč k temu, da potonemo še globlje. ," je dejala premierka in dodala, da se ne boji za večino v parlamentu, ki bi jo lahko izgubila, če bi ji podporo odrekli člani stranke, ki so zvesti Sanaderju.

"Po šestih mesecih in krvavih odločitvah, ki nas bodo nekega dne stale zdravja in vsega drugega, je rekel, da se vrača. Tako se nismo dogovorili. Zagotovo ne morem in ne bom vodila stranke in vlade, če bo nekdo drug vlekel poteze, jaz pa nosila odgovornost," je po koncu sestanka stranke povedala Kosorjeva, ki je vodenje stranke in vlade prevzela julija lani, ko je Sanader presenetljivo napovedal umik iz politike. "Včerajšnej izjave vodijo do predčasnih volitev, s tem pa bi izgubili predragocen čas za Hrvaško. Če bi se to, kar se je zgodilo včeraj, zgodilo pred osmimi meseci, če bi nekdo od nas sklical novinarsko konferenco in kritiziral predsednika stranke, bi isto sekundo letel z glavo skozi okno," je slikovito dodala premijerka.

Na odločitev HDZ-ja se je med drugim odzval tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić. "Zdaj ni čas za predčasne volitve", dokler potekajo predsedniška kampanja in reforme. "Izključitev Sanaderja je bila logična poteza," pravi Mesić, ki bo svoje mesto kmalu prepustil nasledniku.

Potem ko je Sanader napovedal vrnitev, na Hrvaškem ugibajo, kaj bo njegova odločitev prinesla. Številni politični komentatorji so prepričani, da se je Sanader za vrnitev odločil zato, da bi izvedel notranji udar v HDZ-ju, ki se je na predsedniških volitvah prejšnjo nedeljo odzval izjemno slabo. Zaenkrat še ni znano, ali bo aktiviral svoj poslanski mandat.

Na Sanaderjevo vrnitev se je slovenski premier Borut Pahor odzval z besedami, da gre za "interno stvar Hrvaške".

Pred zasedanjem stranke HDZ je za novinarje spregovoril le Andrija Hebrang, HDZ-jev predsedniški kandidat. "Jezen sem na Sanaderja. Moral bi povedati, kar mu leži na duši, nato pa bi sklicali predsedstvo stranke in razpravljali o vsem," je povedal Hebrang in dodal, da Sanader nima pravice, da se jezi na Jadranko Kosor.

"Sanaderjeva odločitev kot otroška igra"
Za tiskovno konferenco, ki jo je v nedeljo sklical Sanader, predsednica stranke in vlade Kosorjeva ni vedela, prav tako je ni odobril strankarski vrh HDZ-ja. Član predsedstva stranke Ivan Jarnjak je za HTV povedal, da to ni bil način, ki bi ga Sanader odobril, ko je bil na čelu stranke, in da tak način zagotovo ne prinaša ničesar dobrega.

Namestnik predsednice stranke in minister za zdravje Darko Milinović je Sanaderjevo potezo označil za neodgovorno dejanje, saj je sklic tiskovne konference za predsedničinim hrbtom jasen poskus destabilizacije premierke. Tudi minister za okolje Petar Čobanković je podprl premierko in dejal, da je Sanaderjev poskus vrnitve v politiko otroška igra. "Najprej nekomu vržeš igračko, ker se nočeš več igrati, nato pa jo hočeš nazaj," je Sanaderjevo odločitev ponazoril Čobanković.

Kosorjeva pred morebitnim razpadom vlade
Koalicijski partnerji Kosorjeve in HDZ-ja v en glas podpirajo premierko, a trdijo, da so pripravljeni zapustiti vlado, če se bo Sanader vrnil v politiko. "Dokler Ivo Sanader ne bo blizu vodenju HDZ-ja in dokler ne bo vplival na odločitve vlade, lahko Kosorjeva računa na podporo svojih koalicijskih partnerjev HSS-a, HSLS-a in SDSS-a," so zapisali vodje koalicijskih strank Josip Friščić, Darinko Kosor in Milorad Pupovac. Če se bodo razmere spremenile in bo Ivo Sanader prevzel vajeti stranke in vlade v svoje roke, se zna zgoditi, da bodo morali Hrvati na predčasne volitve.

Sanader kot rešitelj stranke?
"Nezadovoljen sem z vodenjem stranke, saj ima HDZ najslabši volilni rezultat na nacionalni ravni od leta 1989 dalje. Odgovornosti ne nosi samo predsedniški kandidat Andrija Hebrang, ampak to kaže na trenja v stranki. To je tudi del moje odgovornosti, zato se bom znova aktiviral. HDZ ni stranka 12 odstotkov, HDZ je zmagovita stranka," je povedal Sanader, ki se je ob tem oddaljil od afere Bankomat in sumljivih poslov okoli Hrvaške poštne banke ter prodaje Hypo banke.

HDZ izključil Sanaderja