Kosorjeva je novinarjem povedala, da se ne more spomniti, kdaj se je nazadnje slišala s Sanaderjem. Foto: EPA
Kosorjeva je novinarjem povedala, da se ne more spomniti, kdaj se je nazadnje slišala s Sanaderjem. Foto: EPA
Sanaderjeva izključitev odmeva

Po ponedeljkovi izključitvi nekdanjega premierja iz vladajoče stranke se je Kosorjeva na sedežu vlade v Zagrebu sestala s predsedniki koalicijskih strank in po srečanju zagotovila, da je vlada še močnejša in trdno odločena reševati vsa vprašanja, ki so pred njo.

Kosorjeva je izrazila zadovoljstvo nad srečanjem, na katerem so se s koalicijskimi partnerji dogovorili, da bodo nemudoma nadaljevali skupno delo. S srečanjem sta bila zadovoljna tudi predsednika Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor. Oba sta tudi pohvalila hitre poteze znotraj HDZ-ja.

Kot je Kosorjeva še pojasnila novinarjem, so ponedeljkovo odločitev o izključitvi Sanaderja iz stranke sprejeli z večino glasov, majhno število vzdržanih glasov pa je po njenih besedah "utrdilo HDZ kot močno demokratično stranko na Hrvaškem".

Bebić še uživa zaupanje
Beseda je nanesla tudi na predsednika sabora Luko Bebića, ki se ga označuje kot Sanaderjevega človeka in ki je nasprotoval njegovi izključitvi, a mu Kosorjeva vseeno še vedno zaupa.

"Razumem vsakega, ki nasprotuje ali je vzdržan do predlogov ožjega vodstva stranke. To je dokaz, da delujemo kot demokratična stranka, sicer pa bom od vseh zahtevala, naj spoštujejo odločitev stranke. Ko večina predsedstva nekaj sprejme, je to obveznost za vse člane stranke," je izjavila Kosorjeva.

O Bebiću je spregovoril tudi predsednik Stipe Mesić, ki meni, da bi moral odstopiti, saj je sodeloval pri poskusu prevrata v HDZ-ju, a je predsednik sabora zavrnil njegov poziv. "Nisem sodeloval v poskusu udara s ciljem destabilizacije državnih institucij, tako kot nisem sodeloval niti leta 1994, ko je udar vodil takratni predsednik sabora Mesić," je sporočilu za javnost odgovoril Bebić.

Sanaderjeva izključitev odmeva