Josipović in vlada sta se zapletla v spor glede imenovanja veleposlanikov. Foto: EPA
Josipović in vlada sta se zapletla v spor glede imenovanja veleposlanikov. Foto: EPA
Goran Jandroković
Jandroković trdi, da ni naredil ničesar narobe. Foto: EPA
Nov spor med Josipovićem in vlado

Josipović vodjo hrvaške diplomacije obtožuje, da ne pozna postopka imenovanja veleposlanikov in da je z javnimi napadi na institucijo predsednika načel ugled Hrvaške. "To (zamenjava Jadrokovića, op. a.) je moje politično mnenje, ker škodi državi in ugledu Hrvaške v svetu," je dejal Josipović na novinarski konferenci, ki jo je sklical zaradi spora z vlado glede imenovanja novih veleposlanikov.

Predsednik, ki sicer skupaj z vlado sooblikuje zunanjo politiko, je poudaril, da bi bilo "normalno, da se zamenja ministra, ki napada predsednika republike, ne pozna postopka in v javnosti izjavlja stvari, ki niso točne".

Jandroković poslal svoje predloge
Predsednika Hrvaške je zmotilo, da mu je Jandroković poslal seznam predlaganih veleposlanikov, kar pa, kot je poudaril Josipović, ni v skladu s pooblastili zunanjega ministra. Odzval se je tudi na trditve iz HDZ-ja, da je namerno zavlačeval z imenovanjem novih veleposlanikov, da bi naredil uslugo zdajšnji opoziciji, če bi dobila volitve. Ocenil je, da gre za kontinuirano rušenje institucije predsednika. "Upam, da to ni politika vlade in v normalni državi bi moral minister za to odgovarjati," je poudaril in dodal, da gre za poskus, da bi se ga vpletlo v predvolilno kampanjo.

Ob Jadrokovićevih obtožbah, da predsednik zavlačuje z imenovanji, se Josipović sprašuje, kako to, da je čas kar naenkrat postal pomemben dejavnik, medtem ko je velikemu številu veleposlanikov in konzulov že davno potekel mandat.

"Ravnal sem v skladu s postopkom"
Jandroković je Josipoviću odvrnil, da "se ni zmotil niti za milimeter" in da gre samo za "preusmerjanje pozornosti z vsebine problema". "Ne vem, kdo svetuje predsedniku, toda sam sem prepričan, da sem ravnal v skladu s postopkom. Gre za seznam kariernih diplomatov, ob pomanjkanju argumentov pa se verjetno zahteva moja zamenjava," je dodal.

Kosorjeva zavrnila zamenjavo
Kosorjeva je poziv k zamenjavi Jandrokovića zavrnila, ker meni, da ni naredil "niti ene napake v postopku". Dejala je, da se je Jandroković pravzaprav le odzval na zahteve predsednika socialdemokratov (SDP) Zorana Milanovića, da je zaradi bližajočih se volitev treba "zaustaviti vse postopke v državi, tudi imenovanje veleposlanikov".

Josipovića je podučila, da se je glede postopka imenovanja veleposlanikov "odzival na podlagi odločitve vlade iz leta 2001, ki pravi, da zunanje ministrstvo predlaga vladi imenovanje in odpoklic vodij diplomatskih misij in konzularnih uradov na podlagi predhodnega soglasja vlade in predsednika republike".

"Torej, da bi predsednik republike in jaz dosegla soglasje, je bil potreben nek seznam, to pa je ta seznam, ki ga je minister Jandroković poslal predsedniku Josipoviću 6. julija," je še dejala Kosorjeva in dodala, da bo storila vse, da se končajo "ti prepiri" med predsednikom republike in ministrom za zunanje zadeve.

Nov spor med Josipovićem in vlado