Dolgoletni novinar na TV Slovenija je previden pri napovedovanju razvoja zapletenih odnosov na Balkanu. Foto: RTV SLO
Dolgoletni novinar na TV Slovenija je previden pri napovedovanju razvoja zapletenih odnosov na Balkanu. Foto: RTV SLO

Kar se bo zgodilo, je nadaljevanje preteklosti, ne prihodnosti.

Dolgoletni zunanjepolitični sodelavec na TV Slovenija opozarja, da je trenutno stanje v Črni gori logično nadaljevanje preteklosti.

Čeprav si ne upa napovedovarti izida, pa je prepričan, da bo celotni Balkan nekoč postal del Evropske unije. Na vprašanje, do kakšnih sprememb meja na Balkanu bo še prihajalo v bližnji prihodnosti, je povedal:

Balkanske meje so bile vedno uganka in morda so uganka tudi zdaj. Pravzaprav je to, kar se zdaj mora zgoditi ali se bo zgodilo v Črni gori, nadaljevanje preteklosti, ne prihodnosti, ločitve, ne združevanja. Združevanje ni mogoče, če ni pred tem realistične ločitve, in to je tudi v črnogorskem-srbskem vprašanju jasno. Jaz ne bom predvideval, kaj se bo zgodilo, ker je absolutno nemogoče napovedati izid referenduma, moči na obeh straneh so si v precejšnji meri izenačene, tako da tudi tisti, ki bo zmagal, najbrž ne bo zmagal z zelo zajetno večino.

V primeru zmage pristašev neodvisnosti se postavlja vprašanje, če ti ne bodo imeli prepričljive večine, se pravi več kot 57 odstotkov glasov, potem je vprašljivo, ali se bo ta neodvisnost Črne gore lahko uresničila. Lahko pride do zelo težke situacije, v katero se bo morala vpletati tudi Evropska unija.

Kar se tiče prihodnosti. Ves Balkan bo slej ko prej postal del Evropske unije, o tem ne dvomim, je pa zelo težko reči, ali bo šlo to tako hitro, kot bi želeli politiki teh držav. V Zahodni Evropi zdaj potekajo debate o sposobnosti Bolgarije in Romunije, da res uresničita vse pogoje, ki so potrebni za vstop. Obe naj bi postali članici v prihodnjem letu, obstajajo pa veliki dvomi, zlasti v zvezi z Bolgarijo in njenimi uspehi v boju proti korupciji, in vprašanje je, ali se to ne bo spremenilo. Politično razpoloženje v Zahodni Evropi namreč ni v prid sprejemu novih članic in mnogi bi najraje bi videli, če bi se ta mašina ustavila za nekaj let.

Kar se bo zgodilo, je nadaljevanje preteklosti, ne prihodnosti.