Ruska preiskava je potrdila, da je bila za nesrečo kriva odločitev v poljskem predsedniškem letalu, ki je kljub gosti megli na vsak način hotelo pristati v Smolensku. Foto: Reuters
Ruska preiskava je potrdila, da je bila za nesrečo kriva odločitev v poljskem predsedniškem letalu, ki je kljub gosti megli na vsak način hotelo pristati v Smolensku. Foto: Reuters
Lech Kaczynski
Delegacija predsednika Lecha Kaczynskega je bila namenjena na komemoracijo ob obletnici KGB-jevega poboja poljskih častnikov v Katinskem gozdu. Foto: EPA
Nesreča Kaczynskega razburja Poljsko

Objavili so tudi prepis komunikacije med letalom in kontrolorji letenja v Smolensku, ki kaže, da so kontrolorji posvarili posadko, naj ne pristane. Ruska stran je popoln prepis vseh pogovorov v pilotski kabini poljskega predsedniškega letala ter komunikacije med letalom in kontrolorji letenja v Smolensku objavila po razkritju posnetka v Varšavi, ki naj bi dokazoval, da kontrolorji posadke niso opozorili, da je letalo dodobra zgrešilo začrtano pot.

Zmedeni Rusi posvarili predsedniško letalo
Prepis kaže, da so bili ruski kontrolorji poletov sprva nekoliko zmedeni glede načrtovanega pristanka poljskega letala, so pa posadko posvarili pred pristankom v gosti megli. Najprej sta dva kontrolorja v telefonskem pogovoru izmenjala informacijo, da se poljsko letalo približuje letališču, in se strinjala, da morata posadko obvestiti o megli. V komunikaciji s poljskim letalom 40 minut pozneje so ruski kontrolorji posvarili posadko, da je vidljivost na letališču zgolj 400 metrov in da ni pogojev za pristanek.

Odločitev v rokah "številke ena"
Nato je zaznati napetosti, ko so skušali ruski kontrolorji prepričati posadko, naj ne pristane. Obenem so ruske oblasti priznale, da letalu ne smejo prepovedati pristanka, ker gre za mednarodni polet. Pilot letala je vztrajal, da se bodo skušali približati letališču. "Če vreme ne bo dovolj dobro, se bomo obrnili," je dodal. Pozneje je kontrolor pripomnil, da ni odvisno od ruske strani, ali bo letalo pristalo, ter očitno namignil na Kaczynskega, ko je dejal, da gre za odločitev "številke ena".

Poljaki niso upoštevali ruskega nasveta
Ko se je letalo približevalo letališču, je ozračje v nadzornem stolpu postajalo vse bolj panično, kontrolorji pa so svetovali poljskemu pilotu, naj ne pristane. "Še slabše je, glej, Paša. Ne bo mu uspelo. Glavno je, da mu rečeš, naj se obrne, nato pa naj se sam odloči," je en kontrolor svetoval drugemu. V zadnjem sporočilu pa je poljska posadka dala vedeti, da je prižgala luči, nato pa so kontrolorji izgubili stik z letalom in po splošni zmedi in ob kletvicah ugotovili, da se je letalo zrušilo.

Varšava razočarana nad izsledki preiskave
Ruski preiskovalci so svoje poročilo v končni obliki sicer objavili pred tednom dni, poročilo pa je sprožilo nezadovoljstvo v Varšavi. Eden glavnih poljskih preiskovalcev tragične nesreče, v kateri je ob Kaczynskem umrlo še 95 ljudi, je v torek dejal, da so ruski kontrolorji letenja napačno vodili letalo in niso pilotov obvestili, da so 130 metrov prenizko in 80 metrov z začrtane poti pristanka.

Nesreča Kaczynskega razburja Poljsko