V nesreči je med drugimi umrl tudi prvi par Poljske. Foto: EPA
V nesreči je med drugimi umrl tudi prvi par Poljske. Foto: EPA
Jaroslaw in Marta Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski zavrača ugotovitve ruskega poročila. Foto: EPA

Poročilo ugotavlja, da je poveljnik Andrzej Blasik med poletom vstopil v pilotsko kabino in od pilota zahteval, naj pristane, čeprav je bila na letališču gosta megla in so ruski kontrolorji letenja svetovali preusmeritev letala.

Blasik je bil sicer, ko je zahteval pristanek, pijan, še ugotavljajo ruski preiskovalci. V krvi naj bi imel 0,6 promila alkohola. "Navzočnost vodje poljskega letalstva in vodje protokola v kokpitu ter pričakovan negativen odziv glavnega potnika sta predstavljala psihološki pritisk na posadko ter vplivala na sprejetje odločitve o pristanku ne glede na razmere," je dejala Tatjana Anodina iz komisije, ki je preiskovala nesrečo.

Imena glavnega potnika sicer ni izrecno omenila, jasno pa je, da je bil to predsednik Kaczynski, ki je bil na poti na slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov v Katinskem gozdu med drugo svetovno vojno.

Nobenih napak kontrolorjev
Anodina je povedala, da razmere za pristanek niso bile varne, zato je ta predstavljal neupravičeno tveganje. Posadka letala je med poletom od kontrole letenja na letališču v Smolensku in od posadke letala, ki je tam pristalo, predtem večkrat prejela informacije o tem, da razmere za pristanek niso ustrezne.

"Kljub temu se posadka tupoljeva 154 ni odločila za pristanek na nadomestnem letališču. To je bil začetek kritične situacije," je povedala preiskovalka. Dodala je, da pilota, ki sta upravljala letalo, poleg tega nista bila dovolj usposobljena. Po drugi strani ruski preiskovalci niso odkrili nobenih napak v ravnanju kontrolorjev na letališču v Smolensku.

"Moj brat ni imel samomorilskih nagnjenj"
Brat dvojček pokojnega predsednika Jaroslaw, ki je pred časom celo izrazil dvom, da je truplo, ki so ga pokopali, res truplo njegovega brata, je rusko poročilo o nesreči "norčevanje iz Poljske". "Poročilo celotno krivdo pripisuje poljskemu pilotu in Poljski brez kakršnega koli dokaza," je povedal in zatrdil, da je bila nesreča posledica napake kontrole letenja na letališču v Smolensku. O namigovanjih, da je njegov brat pritiskal na pilota, naj pristane, je odvrnil, da "ni imel samomorilskih nagnjenj". Nekdanji poljski premier, zdaj pa opozicijski voditelj, je še dejal, da bo njegova stranka parlament pozvala, naj poročilo zavrne.

Tudi uradna Varšava je že nekaj časa nezadovoljna s tem, kako v Moskvi preiskujejo nesrečo, v kateri je umrl pomemben del poljske elite. Poljski premier Donald Tusk je že pred časom dejal, da prvi izsledki ruskega poročila za Poljsko niso sprejemljivi in vsebujejo napake.