Obama je izrazil upanje, da mu bo Clinton kmalu zaupal podrobnosti srečanja s Kimom. Foto: EPA
Obama je izrazil upanje, da mu bo Clinton kmalu zaupal podrobnosti srečanja s Kimom. Foto: EPA
Kim Džong Il
Kim naj bi si želel Clintona srečati že, ko je bil ta na čelu ZDA, vendar se je Clintonu prej iztekel mandat. Foto: EPA
Kim in Madeleine Albright
Takole sta leta 2000 nazdravila Kim in Albrightova, od takrat pa je šlo v odnosih med državama samo še navzdol. Foto: EPA

Clinton je ta teden nepričakovano obiskal najbolj izolirano državo na svetu, kamor se je podal, da bi dosegel izpustitev dveh ameriških novinark, ki so ju severnokorejske oblasti obsodile na 12 let prisilnega dela, ker naj bi nezakonito prestopili mejo s Kitajsko.

Da bi si Kim kot pogajalca za izpustitev želeli nekdanjega demokratskega ameriškega predsednika, sta Američanom povedali zaprti novinarki v telefonskih pogovorih s svojima družinama, tako da je bila izpustitev dogovorjena še pred Clintonovim obiskom.

Čeprav so v Beli hiši zatrjevali, da je Clinton na zasebnem obisku, so pozneje vseeno priznali, da so skupaj načrtovali njegov obisk Pjongjanga in srečanje s Kimom. Clinton je dal pri tem jasno vedeti, da se ne pot ne bo podal brez jasnih zagotovil, da bosta po njegovem obisku novinarki izpuščeni.

Zdaj je misija opravljena, a radovednost javnosti ostaja, saj bi poleg predsednika Obame tudi drugi radi izvedeli, kako je v živo videti Kim, potem ko naj bi ga pred letom dni zadela možganska kap in so se pred časom pojavile tudi govorice, da ima raka na trebušni slinavki.

Seveda so zanimive tudi podrobnosti pogovorov med Clintonom in Kimom, ki sta si najprej vzela nakaj več kot uro časa za pogovor, nato pa sta sedla k večerji, ki je trajala dve uri.

Bližnji pogled namesto analize
"Namesto analiziranja fotografij in ugotavljanja zdravstvenega stanja je Bill Clinton nekaj ur sedel ter se s tem človekom pogovarjal iz oči v oči," je navdušeno razlagal strokovnjak za Azijo pri Centru za strateške in mednarodne študije Nick Szechenyi, ki se mu zdi najbolj očarljiv del obiska ravno "bližnji pogled" na Kima.

"Domnevam, da ima predsednik Clinton zanimiv pogled na svoj obisk, ki ga bo delil z menoj," je poln pričakovanj tudi Obama, medtem ko je republikanski senator John McCain poudaril, da je Clinton prvi zahodnjak, ki se je s Kimom srečal po domnevni možganski kapi. Tudi on je prepričan, da ima nekdanji predsednik zanimive informacije o obisku v Pjongjangu.

Clinton je bil najvišji ameriški predstavnik, ki je obiskal Severno Korejo po letu 2000, ko se je tam mudla ameriška državna sekretarka takratnega Clintonovega kabineta Madeleine Albright. To je bil tudi drugi obisk katerega izmed nekdanjih ameriških predsednikov v Pjongjangu. Tam se je leta 1994 mudil tudi Jimmy Carter.