Grčija državno blagajno polni tudi s pomočjo kadilcev. Foto: EPA
Grčija državno blagajno polni tudi s pomočjo kadilcev. Foto: EPA

Grčija, ki je v nezavidljivem finančnem položaju, je v zadnjih tednih sprejela vrsto ukrepov za zmanjšanje primanjkljaja in preprečitev morebitnega bankrota. Atene so na tehtnico postavile zdravje svojega prebivalstva in povečanje proračuna, ob veliki dolžniški krizi pa je prevladalo slednje.

Lastniki nočnih klubov in igralnic, večjih od 300 kvadratnih metrov, bodo lahko do 50 odstotkov površine namenili kadilcem, a bodo morali za to letno plačati 200 evrov za kvadratni meter takega prostora.

Stari zakon, sprejet leta 2010, je poponoma prepovedal kajenje v zaprtih prostorih, a se je prepoved pogosto kršila.

Prvi prihodki od tega posebnega davka naj bi se v grško državno blagajno začeli stekati že do 30. novembra, pred koncem fiskalnega leta.

V Angliji prepovedani avtomati za prodajo cigaret
Medtem ko so finančne težave Grčijo prisilile k sprostitvi protikadilskega zakona, pa je v Angliji začela veljati prepoved avtomatov za prodajo cigaret, s katero želijo zmanjšati porabo tobaka predvsem pri mladih in hkrati pomagati kadilcem, ki so se odločili odreči kajenju.

Britanski minister za zdravje Andrew Lansley je pojasnil, da so avtomati za cigarete pogosto brez nadzora, zaradi česar lahko cigarete zlahka kupijo tudi otroci. V Angliji in v Walesu na tovrstnih avtomatih, ki so na voljo v pubih in nočnih lokalih, cigarete kupuje kar 11 odstotkov rednih kadilcev v starosti od 11 do 15 let, čeprav velja prepoved prodaje tobačnih izdelkov mlajšim od 18 let.

V Angliji, kjer kadi več kot osem milijonov ljudi, tobak po podatkih ministrstva za zdravje povzroči 80.000 smrti na leto. Angliji bo z enakim ukrepom februarja sledila Severna Irska, nato pa tudi Škotska in Wales.