S tem ko je Rumsfeld odstopil z mesta obrambnega ministra, je izgubil imuniteto pred sodnim pregonom. Foto: EPA
S tem ko je Rumsfeld odstopil z mesta obrambnega ministra, je izgubil imuniteto pred sodnim pregonom. Foto: EPA
Mučenik v Iraku
Sledi mučenja na enem izmed zapornikov v Iraku. Foto: EPA

Pravniki od nemškega tožilstva zahtevajo, naj sprožijo obravnavo proti Rumsfeldu in nekaterim drugim uslužbencem v ameriški administraciji zaradi vojnih zločinov v okviru vojne proti terorizmu, predvsem zlorabe in mučenja ujetnikov v zaporih Abu Graib v Iraku in Guantanamo na Kubi. V izjavi so zapisali, da je Rumsfeld osebno ukazal in opravičeval mučenje.

Tožbo je v imenu saudskega državljana, ki je bil zaprt na Kubi, in 11 Iračanov, zaprtih v Abu Graibu v Iraku, vložil Center za ustavne pravice, ki ima sedež v ZDA. Vsi naj bi bili žrtve pretepanja, bili so prikrajšani za hrano in spanjo ter splolne zlorabe.

Tožbo so odvetniki vložili v skladu z nemško zakonodajo, ki omogoča kazenski pregon domnevnih vojnih zločincev, ne glede na to, kje so zločine storili. Rumsfeld je z odstopom s položaja obrambnega ministra, potem ko so republikanci izgubili na kongresnih volitvah v ZDA, izgubil imuniteto pred sodnim pregonom in ga lahko tožijo.

Krivih je več članov ameriške administracije
Poleg Rumsfelda so odvetniki zahtevali preiskavo tudi proti ameriškemu pravosodnemu ministru Albertu Gonzalezu, nekdanjemu direktorju obveščevalne agencije CIA Georgu Tenetu in drugim vojaškim in civilnim uradnikom ZDA, tudi poveljnikom v Guantanamu in Abu Graibu.

Center za ustavne pravice je tožbo proti Rumsfeldu zaradi zlorabe jetnikov v zaporu Abu Graib na Kubi vložil že leta 2004, a jim zaradi ministrove imunitete ni uspelo doseči ničesar.

Pentagon: Tožba je lahomiselna
Pentagon je tožbo proti Rumsfeldu označil za lahkomiselno. Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Bryan Whitman je dejal, da z vsebino 200 strani dolge tožbe še niso seznanjeni in da jo poznajo le iz medijev, povedal pa je, da so ZDA že dovolj podrobno preiskale zlorabe v Abu Graibu.