Ameriški vojski v Iraku nikakor ne uspe vzpostaviti reda in miru. Foto: EPA
Ameriški vojski v Iraku nikakor ne uspe vzpostaviti reda in miru. Foto: EPA
Pogreb ameriškega vojaka
Z bojišč proti terorizmu prinesejo vse več krst s padlimi ameriškimi vojaki. Foto: EPA
ZDA o novi strategiji v Iraku
Rumsfeld v škripcih

Vojna ZDA proti terorizmu, še posebej v Iraku, je v predvolilnem času doživela številne kritike, republikanci pa so na ta račun izgubili nemalo glasov. Volitve so tudi že odnesle Donalda Rumsfelda s položaja obrambnega ministra.

Eden izmed predlogov skupine, ki proučuje nove možnosti, naj bi bil tudi povečanje iraških sil in njihove usposobljenosti ter zmanjšanje prisotnosti ameriške vojske, kar je domnevno eden prvih korakov pri umiku ameriške vojske s tega bojišča.

Sicer pa na dnevnem redu ni le Irak, je pa vsekakor najbolj vidna točka. Pregledali bodo tudi dejavnosti ameriške strategije v Afganistanu in drugod po svetu, napovedujejo pa tudi zelo radikalne posege.

Odhod Rumsfelda ne bo vplival
General Peter Pace, ki vodi skupino, meni, da si je treba naliti čistega vina in pogledati, kaj deluje dobro in kaj ne. Meni še, da odhod Rumsfelda, ki ga bo zamenjal nekdanji vodja Cie Robert Gates, ne bo vplival na njihovo delo. Ameriški predsednik se bo s skupino sešel v ponedeljek, ko bodo pregledali predloge.

Vzrokov za to, da se je Bela hiša zganila in napovedala odprtost do novih predlogov pri dolgotrajni vojni, je veliko, saj iz Iraka in od drugod prinesejo vse več krst z ameriškimi vojaki, v Iraku raste število civilnih žrtvev, upora jim ne uspe zadušiti, vse večji, sploh po volitvah, pa je tudi pritisk javnosti. Medtem prelivanju krvi v Iraku ni videti konca: samo v današnjih napadih je umrlo 15 ljudi.

Rumsfeldu se obeta preiskava zaradi mučenja
Rumsfeldu se zaradi njegove vpletenosti v mučenje zapornikov obeta preiskava. Odvetniki 11 Iračanov, ki so bili zaprti v zloglasnih zaporih Abu Grajb v Iraku in Guantanamo na Kubi, naj bi namreč v Nemčiji prihodnji teden vložili zahtevo za začetek preiskave proti Rumsfeldu, ker naj bi odobril poseben program zasliševanja, v katerem so bili osumljeni med zasliševanjem mučeni. Postopek bodo sprožili v Nemčiji zato, ker so njena sodišča pristojna za odločanje o vojnih zločinih, ki so se zgodila kjer koli na svetu.

ZDA o novi strategiji v Iraku
Rumsfeld v škripcih