Zapornika so obtožili naklepnega umora in skrunitve trupla. Foto: Reuters
Zapornika so obtožili naklepnega umora in skrunitve trupla. Foto: Reuters
Armin Meiwes

Truplo so odkrili v zaporniški celici v Rouenu v sredo, na prsih pa je imelo veliko rano. Zapornik, ki si je z umorjenim delil celico, po poročanjih francoskih medijev gre za Nicolasa Cocaigna, je tožilcem priznal, da je odstranil in pojedel žrtvino srce.

Napaka zapora?
Preiskovalci so kanibalizem sprva izključili, saj so srce našli nedotaknjeno, nato pa je obdukcija pokazala, da žrtvi manjkajo deli tkiv. Tožilci so tretjega zapornika iz celice obtožili sodelovanja pri naklepnem umoru. Primer je vzbudil vprašanja o nezadovoljivi psihiatrični oskrbi v francoskih zaporih, saj Cocaignov zagovornik trdi, da bi se dalo tragediji izogniti, če bi njegovo stranko predali psihiatrični oskrbi.

Spomin na nemškega kanibala
Mediji gnusen primer že primerjajo s francosko različico Hannibala Lectra, sicer pa gre za prvi primer kanibalizma po tem, ko je nemško sodišče Armina Meiwesa, ki je svojo žrtev pojedel, lani obsodilo na dosmrtno kazen. 44-letni Meiwes, tako imenovani kanibal iz Rotenburga, je marca 2001 svojo žrtev najprej kastriral, nato zabodel in razkosal, nazadnje pa nekatere njegove dele tudi zaužil.

Primer je zbudil veliko pozornost javnosti, saj je Meiwes za svoj zločin dobil pristanek same žrtve, 43-letnega inženirja iz Berlina, s katerim se sta se spoznala prek spleta.

Ne preseneča, da so iz grozljivega dejanja navdih dobili filmarji, a predvajanje filma o kanibalu iz Rotenburga je frankfurtsko višje sodišče lani marca prepovedalo, saj naj bi šlo za poseg v človekove pravice obsojenca.

K. S.