Nekdanji vodja bosanskih Srbov čaka na začetek sojenje. Foto: EPA
Nekdanji vodja bosanskih Srbov čaka na začetek sojenje. Foto: EPA

"Prosim, da to obravnavate kot mojo zahtevo za pravno pomoč obtožencu, ki se zastopa sam. Prilagam izpolnjen obrazec, iz katerega je razvidno, da finančna sredstva, s katerimi razpolagam, ne zadostujejo za financiranje moje obrambe," je dejal nekdanji vodja bosanskih Srbov.

V odgovoru je haaško sodišče zapisal, da v skladu s statusom sodišča obtoženci, ki se branijo sami, nimajo pravice do financiranja obrambe, vendar jim sodišče lahko pokrije del stroškov za pravne svetovalce oz. za največ pet članov obrambe. Sodišče je v skladu s tem začasno, dokler ne pregleda Karadžićevega premoženja, pristalo, da bo financiralo del stroškov za ameriškega odvetnika Petra Robinsona, ki je Karadžićev pravni svetovalec, in Milivoja Ivaniševića, ki je preiskovalec obrambe.

Karadžić je z odgovorom Haaga nezadovoljen, saj je sodišče pripravljeno plačati "največ 25 evrov na uro oz. 2.500 evrov mesečno na osebo."

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov se je 13 let uspešno skrival pred roko pravice, 21. julija letos pa so ga prijeli v Beogradu. V haaškem priporu zdaj čaka na začetek sojenja zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti ter genocida med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995.

K. T.