Obtožnica ga poleg genocida v Srebrenici med drugim bremeni tudi skoraj štiriletnega obleganja Sarajeva. Foto: EPA
Obtožnica ga poleg genocida v Srebrenici med drugim bremeni tudi skoraj štiriletnega obleganja Sarajeva. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić kot Dragan Dabić. Foto: EPA

Kljub temu je bila uspešna le pritožba o začetku datuma sojenja. To naj bi se začelo že 21. oktobra, a je sodišče ugodilo njegovi prošnji, da potrebuje več časa za pripravo obrambe. Sojenje se bo tako začelo 26. oktobra.

Zoper Karadžića je vloženih enajst točk obtožnice, med drugim za genocid, vojne zločine in zločine zoper človečnost. Večina se navezuje na poboje leta 1995, ko so v Srebrenici ubili, po nekaterih podatkih, okoli 8.000 ljudi, večinoma moških.

Vojni obsojenec se je nedavno pritožil, da mu na haaškem sodišču ne morejo soditi, saj naj bi mu dogovor z nekdanjim ameriškim odposlancem za Balkan Richardom Holbrookom iz leta 1996 zagotavljal imuniteto pred sojenjem.

Kot je znano, se je Karadžić kar 13 let uspešno skrival pred roko pravice, a 21. julija 2008 so ga pod lažno identiteto zdravilca Dragana Dabića aretirali v Beogradu. Po aretaciji Karadžića na prostosti tako ostajata le še dva haaška obtoženca: general Ratko Mladić, ki je bil med vojno vojaški poveljnik bosanskih Srbov, in Goran Hadžić.