Zanzibarčani v bližini turističnega letovišča Nugwi čakajo na novice o preživelih po potopitvi trajekta. Foto: Reuters
Zanzibarčani v bližini turističnega letovišča Nugwi čakajo na novice o preživelih po potopitvi trajekta. Foto: Reuters
Zanzibar
Reševalci ponesrečence vozijo v bolnišnice. Foto: EPA

Po poročanju Reutersa so reševalci iz vode že potegnili 192 trupel, a se oblasti bojijo, da bo končna številka žrtev še precej večja. Še vedno namreč pogrešajo več sto ljudi, za zdaj naj bi jih rešili 620.

Med rešenimi je približno 40 oseb, ki so huje ranjene. Nekatere so poškodovale padajoče razbitine, medtem ko se je ladja pri potapljanju nagnila v eno stran.

Ladja MV Spice Island je bila na poti med zanzibarskima otokoma Unguja in Pemba. Pristanišče na Unguji je zapustila okoli 21. ure ter potonila štiri ure kasneje na območju z močnimi tokovi v globokem morju.
Preobremenjenost ladje botrovala nesreči?
Preživeli trdijo, da je bila ladja preobremenjena in da ni šlo zgolj za naključno nesrečo. Poleg številnih potnikov naj bi ladja prevažala še velike količine riža in drugega blaga. Na ladji naj bi bile številne družine, ki so se vračale domov s počitnic, na katere so se odpravile ob koncu muslimanskega svetega postnega meseca ramadana.

Zanzibar je priljubljena turistična destinacija, znano pa je, da so trajekti do tja navadno natovorjeni čez svoje kapacitete, vzdrževanje je pomanjkljivo, plovila pa stara. "Navadno nas natrpajo kot sardine v pločevinko. In zato se res bojim, da bi bila to lahko velika katastrofa," je za Reuters povedal neki tamkajšnji prebivalec.

Eden izmed predstavnikov oblasti, ki ni želel biti imenovan, pa: "Bojimo se, da bo to največja tragedija v zgodovini Zanzibarja. To je katastrofa."

Ravno prejšnji mesec je zanzibarska vlada razglasila, da načrtuje naložbe v večja, zanesljivejša plovila za prevažanje potnikov med glavnim otokom Zanzibarjem in otokom Pemba.