Po zaslišanjih kandidatov za evropske komisarje v odborih parlamenta in glasovanju o celotni Evropski komisiji bi ta v najboljšem primeru lahko začela delo 1. novembra. Foto: EPA
Po zaslišanjih kandidatov za evropske komisarje v odborih parlamenta in glasovanju o celotni Evropski komisiji bi ta v najboljšem primeru lahko začela delo 1. novembra. Foto: EPA

Von der Leyen je ta teden že začela spoznavne pogovore z vsemi novimi komisarskimi kandidati in med prvimi je bil na vrsti Tomaž Vesel.

Je mogoče kljub temu napovedati, kateri resor se obeta Sloveniji?

Dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič v pogovoru za Radio Slovenija odgovarja, da ne. "Po srečanjih von der Leynove s kandidati namreč ni nobenih izjav, tako da je vse pisanje, kaj bi lahko kdo dobil, zgolj ugibanje. Je pa dejstvo, da je slovenski kandidat Vesel pred težko nalogo, da si izbori vplivnejši resor, saj je seznam kandidatov, če rahlo pretiravam – zastrašujoč. Velika večina so to namreč nekdanji premierji, ministri ali evropski poslanci."

Sorodna novica Tomaž Vesel v Bruslju opravil pogovor z Ursulo von der Leyen

In po kakšnem ključu bo potekalo razdeljevanje resorjev? "Razdelitev resorjev je popolnoma v pristojnosti von der Leyen. Je pa res, da pri tem veliko vlogo igrajo pogovori z voditelji držav, ki so že dali vedeti, kaj si želijo za svojo državo, in seveda razgovori s predlaganimi kandidati. In po mojem mnenju bodo do veljave spet prišla nekatera nepisana bruseljska pravila – vplivnejše resorje (na primer finance, kohezijska in kmetijska politika, industrija itn.) bodo verjetno dobili kandidati, ki so bili že do zdaj komisarji, pa seveda kandidati iz vplivnejših, večjih držav. Glede na to, da je velika večina držav predlagala moške, von der Leyen si pa spet želi spolno uravnoteženo komisijo, bodo verjetno možnost za boljši resor dobile tudi članice, ki bi bile pripravljene zamenjati kandidata z žensko. Kot je neuradno slišati, naj bi von der Leyen pritiskala na manjše članice, da potegnejo tovrstno potezo. Če v ta krog sodi tudi Slovenija, pa bomo verjetno videli po ponedeljkovem obisku von der Leyen v Sloveniji," pravi Igor Jurič.

Sorodna novica Med kandidati za komisarje 19 moških in osem žensk. Belgija imena kandidata še ni posredovala.

Predsednica komisije bo s kandidati v prihodnjih dneh opravila še en pogovor, nato pa bo predvidoma 11. septembra vodjem političnih skupin predstavila seznam kandidatov in razdelitev resorjev. Po zaslišanjih kandidatov v odborih parlamenta in glasovanju o celotni komisiji bi ta v najboljšem primeru lahko začela delo 1. novembra. Katere naloge jo čakajo?

Dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Igor Jurič meni, da zelo zahtevne. "Morda na prvem mestu – kako izboljšati konkurenčnost evropskega gospodarstva, ki se mora ves čas boriti z dvema hudima tekmecema – ZDA in Kitajsko. Druga je seveda obramba. Vojna v Ukrajini namreč še traja in po eni strani bo morala Unija zagotavljati nadaljnjo pomoč Ukrajini (tu pod noge ves čas polena meče Madžarska), po drugi pa mora okrepiti svoje obrambne zmogljivosti. Potem je tu še soočenja z nezakonitimi migracijami in von der Leyen je napovedla oblikovanje novega resorja, ki bi se posvetil Sredozemlju. Pa ne smemo pozabiti na spopadanje z vzponom skrajne desnice v številnih članicah, tudi največjih, kot sta Nemčija in Francija, kar vse lahko pripelje do politične nestabilnosti. In seveda, tu je še zeleni prehod – bomo videli, kako bo paradno temo svojega prvega mandata von der Leyen uresničevala prihodnjih pet let. Zaradi množičnih protestov kmetov ji je namreč proti koncu zdajšnjega mandata kar precej usahnila vnema," še navaja Igor Jurič.

Kdo bodo nove komisarke in komisarji EU-ja?