Japonska mornarica z ameriško med vajami. Foto: EPA
Japonska mornarica z ameriško med vajami. Foto: EPA

Pekinška krepitev vojske spodbuja svetovne pomisleke in zaskrbljenost, je dejala Japonska, ki si s Kitajsko deli pomorsko mejo.
Poleg tega bo Japonska še okrepila svojo raketno obrambo zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja Severna Koreja. Dokument je ministrstvo že sprejelo in bo narekovalo japonsko obrambno politiko naslednjih deset let.
Po poročanju BBC-ja analitiki pravijo, da Japonska spreminja svojo obrambno politiko v odgovor na spreminjanje razmerja moči v Aziji.
Na severu, kjer so svoje sile odpošiljali od hladne vojne z Rusijo dalje, bodo zmanjšali nadzor, vojaško pozornost pa bodo preusmerili na svoje otoke na daljnem jugu, bližje Kitajski. Japonsko skrbi nagla rast mornarice in povečana vojašpka navzočnost v Vzhodno- in Južnokitajskem morju.
"Kitajska naglo modernizira svojo vojaško silo in razširja dejavnosti v svojih sosednjih vodah," je zapisano v novih smernicah. "Skupaj s pomanjkanjem transparentnosti glede kitajskih vojaških in varnostnih zadev vzbuja to gibanje na območju in v mednarodni skupnosti zaskrbljenost."

Odnosi med Japonsko in Kitajsko so se naglo poslabšali septembra, po trku kitajske ribiške ladje z japonskimi patruljnimi čolni blizu verige otokov v Vzhodnokitajskem morju, okoli katerih poteka ozemeljski spor med državama.