Nasilju v Keniji ni videti konca. Foto: EPA
Nasilju v Keniji ni videti konca. Foto: EPA
Ban Ki Mun
Mvai Kibaki in Raila Odinga
Predsednik in vodja opozicije sta se zavezala k skupnemu reševanju krize. Foto: EPA

Kenijski predsednik Mvai Kibaki in opozicijski voditelj Raila Odinga sta se prek svojih predstavnikov in ob posredovanju nekdanjega generalnega sekretarja ZN-ja Kofija Annana dogovorila o okvirnem načrtu za končanje nasilja. Po mnenju Annana bi lahko do rešitve krize prišlo v dveh tednih.

Ban roti Kenijce
V reševanje krize v Keniji se je aktivno podal tudi generalni sekretar ZN-ja, ki je Kenijce pozval, naj takoj ustavijo nasilje. "Presežite strankarske delitve in poglejte v prihodnost," je Kenijcem svetoval zaskrbljeni Ban Ki Mun po obisku Nairobija. V nasilju, ki je po spornih predsedniških volitvah pred mesecem dni zajelo nekoč eno najbolj obetavnih in stabilnih afriških držav, je umrlo najmanj 850 ljudi, zaradi medetničnih obračunavanj pa so bili mnogi prisiljeni zapustiti svoje domove. Kriza se je še zaostrila v zadnjih dneh, ko sta bila ubita dva poslanca kenijske opozicije.

"Že zdaj ste izgubili preveč glede nacionalne podobe, gospodarskega interesa, izgubili ste veliko turistov ... To je nesrečno za državo, ki je uživala svobodo in stabilnost," je dejal Ban, ki se je srečal s predstavniki predsednika Mvaija Kibakija in opozicijskega voditelja Raila Odinge, ki zmagovalca volitev Kibakija obtožuje volilne kraje.

Po mnenju tujih opazovalcev so bile decembrske volitve tako kaotične in polne nepravilnosti, še posebej preštevanje glasov, da je težko točno vedeti, kdo je resnični zmagovalec.

Posredništvo pri pogajanjih za končanje krize je prevzel Banov predhodnik na mestu generalnega sekretarja ZN-ja Anan, ki ga pri tem podpirajo ZDA in Evropska unija. Najbolj je glas povzdignila Francija in zunanji minister Berbard Kouchner je Varnostni svet ZN-ja pozval, naj nemudoma ukrepa in prepreči, da bi Kenijo zajel nevaren etnični konflikt.

Porast posilstev otrok in žensk
Agencija ZN-ja za humanitarne zadeve je opozorila, da v taboriščih za razseljene ljudi narašča število posilstev otrok in žensk. Samo ženska bolnišnica v Nairobiju poroča o 167 primerih posilstev v zadnjem mesecu, posebej strašljivo pa je, da je bila najmlajša žrtev stara eno leto. Prav nasilje in negotove razmere v državi so največji krivec kolapsa reda in miru v Keniji, kar prispeva k porastu spolnih napadov. Posilstvo se v dostih primerih uporablja za zastraševanje pripadnikov drugih etničnih skupnosti.

G. V.