Uhuru Kenyatta bo kot novi predsednik Kenije uradno zaprisegel 9. aprila. Foto: EPA
Uhuru Kenyatta bo kot novi predsednik Kenije uradno zaprisegel 9. aprila. Foto: EPA
Okoli vrhovnega sodišča je varnost poostrena. Foto: Reuters

Izide volitev, na katerih je s 50,07 odstotka glasov zmagal Kenyatta pred drugouvrščenim premierjem Railo Odingo, ki je prejel 43,28 odstotka, je izpodbijal prav zadnji. Kenyatta se je tako za samo 8.100 glasov izognil drugemu krogu. Odinga je že priznal poraz in Kenyatti končno čestital za zmago na volitvah.

Varnost na vrhovnem sodišču je poostrena, vse ceste proti sodišču pa so zaprte. Spomnimo, po volitvah leta 2007 je v nasilju umrlo več kot 1.200 ljudi. Vodja policije David Kimaiyo je v petek sicer opozoril, da izgredi ne bodo dovoljeni. "Imamo poročila, ki pravijo, da naj bi nekatere stranke organizirale shode svojih podpornikov pred vrhovnim sodiščem med izrekanjem razsodbe, in takšnih shodov ne bomo dopuščali," je dejal Kimaiyo.

Kljub temu je ob objavi odločitve sodišča prišlo do izgredov med Odingovimi podporniki in policijo v mestu Kisumu, ki velja za Odingovo trdnjavo. V streljanju sta bila ranjena najmanj dva človeka.

Ljudi je k sprejetju izidov pozval tudi odhajajoči predsednik Mwai Kibaki, a kot poroča BBC, bo veliko odvisno od tega, koliko zaupanja imajo Kenijci v pred kratkim reformirano sodstvo.

Odvetniki Raile Odinge so pred vrhovnim sodiščem opozarjali na manipulacije z glasovi ter težave z registracijo volivcev in mehanizmom za elektronsko štetje glasov. Vrhovno sodišče je v petek sicer pregledalo ponovno štetje na 22 voliščih. Obe strani sta trdili, da ponovno štetje potrjuje njune trditve. Tako Kenyatta kot Odinga sta pred razsodbo sicer napovedala, da bosta spoštovala odločitev sodišča.

Kenyatta je volitve, ki so večinoma potekale mirno, oklical za "zmago demokracije". Neodvisna volilna komisija je potrdila, da so izidi volitev verodostojni kljub nekaterim tehničnim težavam, da so bile volitve večinoma svobodne, poštene in verodostojne, pa so dejali tudi mednarodni opazovalci.

Kenyatta in njegov podpredsedniški kandidat William Ruto sta sicer pred Mednarodnim kazenskim sodiščem obtožena zločinov proti človeštvu zaradi domnevnega spodbujanja nemirov po prejšnjih volitvah. Oba krivdo zanikata.

4. marca so v Keniji sicer potekale predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve.