Kerry je prepričan, da je koalicija v boju z IS-jem uspešna, medtem pa se krepijo tudi opozorila, da je IS vse močnejši. Foto: Reuters
Kerry je prepričan, da je koalicija v boju z IS-jem uspešna, medtem pa se krepijo tudi opozorila, da je IS vse močnejši. Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar je v nedeljo zvečer nastopil na televiziji NBC, kjer je povedal, da je koalicija, ki se v Iraku in Siriji bojuje proti Islamski državi, v zadnjih dneh spet osvojila približno 22 odstotkov poseljenih območij, ki so jih predtem zavzeli skrajneži. Ozemlje naj bi po Kerryjevih besedah osvojili brez večje ofenzive, koalicija pa naj bi med napadi zadela tudi več poveljniških in nadzornih objektov IS-ja.

Kerry je ob tem zavrnil kritike javnosti, da v boju s skrajneži IS-ja ni nobenega napredka in da bi morale ZDA narediti več v boju s to skrajno skupino. "Dolg seznam stvari kaže, da se stvari premikajo v pravo smer," je povedal, a ob tem dodal, da je treba še veliko narediti. Povedal je še, da morajo ljudje prepoznati nujnost oblikovanja zmagovalne strategije.

Se IS širi prek Sirije in Iraka?
Pred Kerryjem, ki se je oglašal iz Münchna, kjer se je udeležil varnostne konference, pa je direktor ameriške obrambne obveščevalne agencije, general Vincent Stewart, opozoril, da se Islamska država širi in da postaja vse bolj mednarodno povezana. Opozoril je, da se s pomočjo svojih sorodnih organizacij v Alžiriji, Egiptu in Libiji širi po svetu in zavzema naseljena in nenaseljena ozemlja.

Tudi kandidat za novega ameriškega obrambnega ministra Ashton Carter je v sredo pred kongresom povedal, da se zaveda nevarnosti, da bi se lahko Islamska država razširila predvsem v Afganistan.