Ukrajinska vojska je dosegla niz uspehov na bojiščih. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska je dosegla niz uspehov na bojiščih. Foto: Reuters
Vzhod Ukrajine
Vzhod Ukrajine čaka temeljita obnova. Foto: Reuters

Osvobojeno mesto Slavjansk je v torek obiskal ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ob srečanju s tamkajšnjimi prebivalci zagotovil, da si Kijev prizadeva za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev oskrbe z energijo v mestu.

Med nenapovedanim obiskom je poudaril, da je pripravljen na dialog z uporniki, ki "bodo še danes položili orožje in prosili za pomilostitev".

Porošenko je izrazil upanje, da bo lahko kmalu obiskal tudi mesti Doneck in Lugansk, ki sta še vedno pod nadzorom proruskih upornikov. Vojska skuša separatiste h kapitulaciji prisiliti z obleganjem, načrtuje pa tudi zaostrovanje ofenzive.

Več mest na vzhodu države je ukrajinska vojska do zdaj osvobodila z letalskimi napadi in obstreljevanjem. Župan Donecka Oleksandr Lukjančenko je opozoril, da bi to v milijonskem mestu povzročilo katastrofo. Po njegovih besedah mu je Porošenko že obljubil, da Donecka ne bodo bombardirali.

Kijev separatistom očita nepripravljenost na pogovore. Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Daniil Lubkovski je dejal, da se uporniki v preteklih dneh niso odzvali na nobeno povabilo na pogovore, zato meni, da morajo pobudo za pogovore zdaj dati separatisti. Vodja upornikov Valerij Bolotov zaradi tega Kijevu očita izsiljevanje.

Uporniki Porošenku očitajo vojne zločine
Eden izmed vodij separatistov, Andrej Purgin, je za ruski dnevnik Komsomolska pravda za zdaj izključil možnost prekinitve ognja.

Poudaril je, da bi morali najprej vzpostaviti koridor za beg civilistov iz Donecka in Luganska, vlada v Kijevu pa bi morala po njegovem mnenju tudi pojasniti, kakšna bo usoda okoli 400 upornikov, ki jih zadržujejo kot talce. Dejal je še, da bi morali predsedniku Porošenku soditi pred haaškim sodiščem za vojne zločine.

Purgin se je zavzel še za to, da bi na vzhodu Ukrajine namestili več opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Po njegovih besedah potrebujejo na območju okoli 400 opazovalcev, med katerimi naj bi jih bilo 150 iz Rusije.