Kim Džong Il naj bi lani poleti doživel možgansko kap, zaradi česar ga nekaj časa ni bilo videti v javnosti. Zdaj spet potuje po državi in si ogleduje vojašnice, tovarne in kmetije. Foto: EPA
Kim Džong Il naj bi lani poleti doživel možgansko kap, zaradi česar ga nekaj časa ni bilo videti v javnosti. Zdaj spet potuje po državi in si ogleduje vojašnice, tovarne in kmetije. Foto: EPA

Severnokorejski voditelj se je v Pjongjangu srečal s kitajski odposlancem in mu zatrdil, da se je o rešitvi vseh pomembnih vprašanj pripravljen pogajati na večstranskih ali dvostranskih pogovorih.

Obisk visokega kitajskega diplomata Daj Bingua je znak otoplitve odnosov med Severno Korejo in Kitajsko, ki so se malce ohladili, potem ko je Peking maja v Varnostnem svetu ZN-a podprl uvedbo sankcij zaradi severnokorejskega jedrskega poskusa.

Daj je Kimu predal pismo kitajskega predsednika Hu Džintaa, v katerem je ta zapisal, da so mir, stabilnost in napredek Korejskega polotoka skupni cilj. Obisku Daja naj bi sledil obisk kitajskega premierja v Pjongjangu, kjer bodo oktobra proslavili obletnico zavezništva med Kitajsko in Severno Korejo.

V zadnjih tednih je Pjongjand naredil nekaj korakov k otoplitvi odnosov z mednarodno skupnostjo in ZDA, med drugim tudi z izpustitvijo dveh ameriških novinark, ki naj bi nezakonito prečkali mejo s Kitajsko.

Mnogi analitiki menijo, da v ozadju zadnjih spravljivih dejanj Pjongjanga poskus, da se predstavniki komunističnih oblasti znova dokopljejo do dobrin z Zahoda, ki jim zdaj zaradi sankcij niso bile dostopne.

Nova jedrska grožnja
Kljub pozitivnim znakom iz Pjongjanga pa se je hkrati pokazala nepredvidljiva narava te najbolj izolirane države na svetu, saj je pred kratkim napovedala proizvodnjo visoko obogatenega urana, ki bi bil lahko namenjen za razvoj jedrskega orožja. Svoj prvi jedrski poskus pred tremi leti je Severna Koreja izvedla s plutonijevo bombo.

Velesile se trudijo, da bi se Severna Koreja znova vrnila k šestranskim pogovorom in se začela pogajati o opustitvi jedrskega programa v zameno za pomoč, vendar je Pjongjang do zdaj vztrajal pri neposrednih pogajanjih z ZDA, čemur pa te niso bile naklonjene.