Severnokorejska agencija je posredovala novo Kimovo fotografijo med obiskom neke ribogojnice. Foto: Reuters
Severnokorejska agencija je posredovala novo Kimovo fotografijo med obiskom neke ribogojnice. Foto: Reuters
Kim Dae Džung
Kim Dae Džung je za mirovna prizadevanja leta 2000 prejel Nobelovo nagrado. Foto: Reuters

To je najnovejša v vrsti spravnih potez med državama po mesecih sovražnosti in grdih pogledov. Odnosi med sosedama so slabi, vse odkar je na čelo Južne Koreje stopil Li Mjung Bak, ki pa je zdaj dejal, da bo njegova država pripravila vse potrebno za obisk iz Severne Koreje. Slovo od Kima bo prvi obisk iz Pjongjanga po letu 2007.

Severnokorejski Kim bo poslal venec
Napotitev severnokorejske delegacije, ki se bo poklonila v torek umrlemu Kimu, ki je bil zaradi "sončne politike" in odločne drže proti avtoritarni vladavini Severne Koreje poimenovan tudi "azijski Nelson Mandela", je predlagal sam severnokorejski voditelj Kim Džong Il. Prav ta se je s Kim Dae Džungom leta 2000 v Pjongjangu srečal na prvem vrhu med državama, ki po korejski vojni še vedno nista podpisali mirovnega dogovora.

Severnokorejski voditelj je Kima, ki je umrl zaradi zastoja srca, pohvalil za njegova prizadevanja za izboljšanje odnosov med državama. "Čeprav je na našo žalost umrl, bodo njegova prizadevanja za narodno spravo in uresničitev želje po združitvi še dolgo ostala z narodom," je v sožalnem telegramu zapisal Kim Džong Il.

Severnokorejski predsednik bo na pogreb poslal venec in svoje "posebne odposlance" -petčlansko delegacijo pot vodstvom sekretarja vladajoče stranke.

Kim Dae Džung bo pokopan z državniškimi častmi, datum pogreba pa še ni znan.

Se Kim Džong Il "taja"?
Severna Koreja sicer v zadnjem času kaže pozitivne spremembe tesnejšega dialoga z Zahodom. Kim Džong Il je tako pred dnevi sprejel nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona in po pogovorih izpustil dve ameriški novinarki, ki so ju zaprli zaradi nedovoljenega vstopa v državo.