Li, ki je ob prevzemu oblasti zavzel ostrejše stališče do Severne Koreje od predhodnikov, sosedi zdaj ponuja roko sprave. Foto: EPA
Li, ki je ob prevzemu oblasti zavzel ostrejše stališče do Severne Koreje od predhodnikov, sosedi zdaj ponuja roko sprave. Foto: EPA
Demilitarizirano območje
Južna Koreja ima okoli 600.000 vojakov. Na svojem ozemlju ima še okoli 28.500 ameriških vojakov. V Severni Koreji je okoli 1,1 milijona vojakov. Foto: EPA

"Jedrsko orožje ne jamči varnosti Severni Koreji. Zgolj zamegljuje njeno prihodnost," je dejal Li Mjung Bak na slovesnosti ob obletnici osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske zasedbe leta 1945.

Koreji, ki sta še vedno v vojni, imata skupaj nameščenih več kot milijon vojakov na demilitariziranem območju, ki ju ločuje, odkar se je vojna med letoma 1950 in 1953 končala s prekinitvijo bojev. "Zdaj je čas, da sever in jug prideta za pogajalsko mizo in se pogovorita o teh zadevah," je dejal Li.

Pomoč le ob odpovedi jedrskim ambicijam
Severno Korejo je južnokorejski predsednik močno ujezil, ko je po prihodu na oblast februarja 2008 končal politiko pomoči brez pogojev. Seul je pred tem Pjongjangu namenjal tudi do pet odstotkov svojega proračuna, Li pa je pomoč povezal s končanjem grožnje, ki jo Severna Koreja zaradi svojega jedrskega programa predstavlja za države na območju. Odkar je prevzel vodenje države, je južnokorejski predsednik zagotavljal, da je pripravljen na obubožan sever poslati veliko pomoči, če se Pjongjang odpove svojemu jedrskemu programu.

Izpustitev južnokorejskega delavca
Pjongjang se za sedaj ni odzval na predlog južnokorejskega predsednika, je pa v znak dobre volje izpustil južnokorejskega delavca, ki ga je zadrževal od marca letos. Izpustitev je pomagala zagotoviti Hjun Džeong Eun, predsednica skupine Hyundai, ena redkih južnokorejskih podjetnic, ki ima neposreden dostop do severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila.

Hjunova se je želela s Kimom pogovoriti o nadaljevanju turizma v središču v severnokorejskih gorah, ki ga vodi podružnica Hyundaia. Središče, ki so ga zaprli lani, potem ko je severnokorejski vojak ustrelil južnokorejskega turista, ki je zašel na vojaško območje, je bilo pomemben vir tujih valut za Severno Korejo, močno pa je tudi prizadeto zaradi sankcij ZN-a.