Bodo prebivalci Severne Koreje s sten v vseh javnih zgradbah in tudi v svojih domovih kmalu zrli še v sliko tretjega voditelja? Foto: EPA
Bodo prebivalci Severne Koreje s sten v vseh javnih zgradbah in tudi v svojih domovih kmalu zrli še v sliko tretjega voditelja? Foto: EPA
Kim Džong Il
Severnokorejske oblasti vsake nekaj dni objavijo nove fotografije voditelja Kima, saj želijo tako prepričati prebivalce, da je še vedno sposoben voditi državo. Ob tem sicer nikoli ni jasno, kdaj so bile objavljene fotografije sploh posnete. Foto: Reuters
Kim Il Sung in Kim Džong Il
Tradicija dedovanja najvišjega položaja v komunistični Severni Koreji se bo očitno nadaljevala. Foto: EPA

Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Jonhap je je 67-letni Kim okoli 8. januarja za naslednika izbral Kim Džong Una, ki ga je imel s tretjo in zadnjo ženo Ko Jong Hi. Ob tem je organom vladajoče delavske stranke poslal navodila, da o njegovi izbiri obvestijo vse člane. Južnokorejska obveščevalna služba je sicer sporočila, da kljub različnim poročilom izbira Kimovega naslednika ni bila še uradno potrjena.

O nasledniku se govori že nekaj časa, špekulacije pa so se še okrepile lani poleti, ko se Kim dalj časa ni pokazal v javnosti, saj naj bi ga zadela možganska kap. Francoski zdravnik, ki ga je jeseni pregledal v Pjongjangu, je to potrdil, a zatrdil, da ima Kim kljub zdravstvenim težavam še vedno pod nadzorom vse zadeve.

Kandidati le med tremi sinovi
Da bo naslednik eden izmed treh sinov, ni bilo dvoma in dolgo časa se je za glavnega kandidata za novega voditelja te azijske komunistične trdnjave omenjalo Kimovega najstarejšega sina Kim Džong Nama.

A najstarejši sin je izgubil zaupanje pri svojem očetu, še posebej potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom skušal vstopiti v Japonsko, kjer naj bi si v Tokiu želel ogledati Disneyland. Drugi sin naj bi bil za očeta prešibak, da bi ga lahko nasledil pri vodenju države.

Kot pri mnogih drugih stvareh v eni najbolj izoliranih držav na svetu je tudi o Džong Unu znano le malo. Rojen naj bi bil leta 1983 ali 1984, velja za očetovega ljubljenca in naj bi bil inteligenten ter razumen mož. O njem je znano še to, da se je izobraževal na mednarodni šoli v Švici.

Dolga pot od izbire do prevzema oblasti
Z izbiro enega izmed Kimovih sinov za novega voditelja se bo nadaljevala tradicija v tej komunistični dinastiji, saj je tudi Kim vodenje države prevzel od svojega očeta Kim Il Sunga, ki je bil predsednik od ustanovitve Severne Koreje leta 1948 pa vse do smrti leta 1994.

Kim starejši ostaja tudi edini predsednik države, saj so leta 1998 odpravili predsedniški položaj in mu podelili naziv večnega predsednika, sina pa so imenovali za predsedujočega nacionalnemu obrambnemu svetu, ki je najvišji položaj v državi.

Izbira Kim Džong Una ne pomeni, da bo ta kmalu prevzel vse vajeti v državi, sploh če gledamo pot njegovega očeta do najvišjega položaja. Severnokorejsko javnost so namreč že na začetku 70. let začeli pripravljati na nasledstvo Kim Džong Ila, ko je zavzel prvi vidnejši položaj, vse pa je postalo jasno leta 1991, ko je prevzel najpomebnejši položaj - vodenje vojske. Uradno ga je njegov oče imenoval za naslednika šele tik pred smrtjo julija leta 1994.

G. V.