Kitajska se spopada z velikimi razlikami med socialnimi sloji. Foto: EPA
Kitajska se spopada z velikimi razlikami med socialnimi sloji. Foto: EPA
Mnogi Kitajci zapuščajo rodne vasi in se selijo v mesta, da bi tam več zaslužili. Foto: EPA
Kitajske oblasti so napovedale ukrepe, s katerimi nameravajo zajeziti prepad med bogatimi in revnimi. Foto: EPA

Stopnja revščine se je znižala, pismenost se je izboljšala in prebivalci Kitajske živijo dlje kot kadar koli prej, so glavni poudarki poročila. A kljub hitremu gospodarskemu napredku so izbruhnile nove težave, med njimi tudi čedalje večji razkorak med bogatimi in revnimi, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Poročilo ZN-ovega programa za razvoj (UNDP) skoraj sovpada s 30. obletnico kitajskih ekonomskih reform, ki jo bodo praznovali čez nekaj tednov.

V treh desetletjih je centralno vodeno gospodarstvo počasi nadomestil svobodni trg, izvedene reforme, ki jih je začel nekdanji voditelj Deng Šjaopeng, pa so prinesle izjemne izide, je zapisano v poročilu. "Hitrost, obseg in moč izboljšav so privedle k enemu najosupljivejših dosežkov v razvoju človeštva," je v poročilu zapisal ZN-ov predstavnik za Kitajsko Khalid Malik. Med letoma 1978 in 2007 je revščina na podeželju padla s 30,7 odstotka na samo 1,6 odstotka.

Očiten napredek pa je prinesel tudi nove težave: ena izmed njih je, da hitra ekonomska rast nekaterim omogoča polnjenje lastnih žepov, nekateri pa še vedno živijo na robu revščine. Podeželska območja so revnejša od mestnih, vzhodna obala je bogatejša od zahodnega celinskega območja, poleg tega pa obstajajo še velike razlike med socialnimi sloji. Šoloobvezni otroci v bogatem Šanghaju prejemajo kar 10-krat več sredstev kot učenci na podeželju.

Ena izmed ovir, ki jo navaja UNDP, je zahteva kitajskih oblasti, da morajo biti prebivalci prijavljeni v določenem kraju, in tisti, ki dobivajo socialno pomoč, jo dobivajo v kraju, kjer so prijavljeni. To pomeni velike težave za milijone ljudi, ki se želijo iz vasi preseliti v mesta. Kitajski voditelji se omenjenih težav zavedajo in so že začeli vladne programe, ki jih bodo odpravili.

Na desetine milijonov Kitajcev se bojuje za preživetje
Leta 2007 je po podatkih kitajskih oblasti 20 milijonov Kitajcev živelo v popolni revščini, na desetine milijonov pa jih živi z manj kot dolarjem na dan. A po drugi strani se je število milijarderjev povzpelo čez 100, potem ko jih je bilo leta 2006 le 15. Že na lanskem kongresu komunistične stranke je predsednik Hu Džintao napovedal reforme davčnega sistema, da bi se bogastvo porazdelilo enakomerneje.

K. T.