Kitajska je vodilna po številu usmrtitev. Foto:
Kitajska je vodilna po številu usmrtitev. Foto:

Oblasti so poleg zapora nedaleč od Pekinga, kjer biva večina obsojencev na smrt iz prestolnice, zgradile objekt, kjer bodo izvršene usmrtitve z injekcijo.
Kmalu bodo začeli izobraževati pravosodno policijo, zdravstveno osebje pa se bo moralo naučiti uporabljati smrtonosno mamilo, spremljati stanje obsojenca in potrditi smrt.
Kitajska daleč pred vsemi
Direktor raziskovalnega urada kitajskega vrhovnega sodišča Hu Junteng je za China Daily izjavil, da je smrtonosna injekcija, ki je bila legalizirana leta 1997, čistejša, varnejša in bolj pripravna kot usmrtitev s strelom iz pištole.
"Glede na to, da je smrtonosna injekcija najbolj razširjena metoda usmrtitve v državah s smrtno kaznijo, bo temu sledila tudi Kitajska," je dejal Hu. "Velja za bolj humano, saj zmanjša strah in bolečino obsojencev v primerjavi z usmrtitvijo s strelom," je dodal.

Po podatkih Amnesty International je bilo na Kitajskem leta 2008 usmrčenih 1.700 ljudi, po vsem svetu pa skoraj 2.400, kar Kitajsko postavlja na prvo mesto po številu usmrtitev. Sledijo Iran, Savdska Arabija in Pakistan.
K. S.