Kitajska napoveduje odločen obračun s teroristi. Foto: Reuters
Kitajska napoveduje odločen obračun s teroristi. Foto: Reuters


Kitajska policija je sporočila, da sta bila v obračunu s teroristi na železniški postaji v glavnem mestu te pokrajine ubita tudi oba samomorilska terorista. Napadalca sta bila ovita v plastično razstrelivo, ki sta ga sprožila med napadom z noži. V terorističnem napadu je bila neka ženska ubita, 79 oseb pa je bilo ranjenih, med njimi so štiri še v kritičnem stanju.

Oba terorista je policija identificirala, pripadala pa sta islamskim skrajnežem v tej pokrajini. Najnovejši teroristični napad dokazuje, da postajajo ujgurski skrajneži vse agresivnejši, da število terorističnih napadov narašča in da postaja skrajni islamski terorizem ena izmed osrednjih kitajskih težav.

Predsednik Ši Džinping, ki je v času napada končeval štiridnevni obisk v tej pokrajini, je dejal, da je od razmer v tej pokrajini odvisna tudi dolgoročna stabilnost Kitajske.

Okrepljenim varnostnim silam je ukazal odločen obračun s teroristi. Kitajske oblasti poskušajo spodsekati korenine terorizma v Sinkiangu predvsem s hitrejšim gospodarskim razvojem, vendar pri tem očitno niso preveč uspešne. Cilj skrajnih ujgurskih muslimanskih gibanj je namreč ustanovitev neodvisne države.

Američani so gibanje za neodvisnost vzhodnega Turkmenistana uvrstili na mednarodni seznam terorističnih gibanj, po drugi strani pa v Berlinu in Washingtonu legalno deluje organizacija svetovnega ujgurskega kongresa, ki je po mnenju Pekinga v ozadju terorističnih napadov. To naj bi poskušale izkoristiti tudi nekatere države, ki bi rade ustavile vzpon Kitajske.