Kitajska vlada je odpovedala pri nadzoru mlečne industrije. Foto: EPA
Kitajska vlada je odpovedala pri nadzoru mlečne industrije. Foto: EPA

"Čeprav se je to zgodilo v mlekarnah, vlada prav tako nosi del odgovornosti, predvsem na področju nadzora," je v intervjuju za revijo Science Magazine dejal Džjabao. "Pomembni koraki v mlečni industriji - proizvodnja surovega mleka, zbiranje, prevoz, predelava, izdelava pripravkov in končnih proizvodov - morajo imeti jasne standare in obvezno je testiranje," je dejal premier. Čeprav je imelo težave zasebno podjetje, vlada ni primerno nadzorovala mlečne industrije.

Mleko v prahu je bilo okuženo z industrijsko kemično snovjo melamin. Dobavitelji naj bi prepovedano snov dodajali, da bi imelo mleko večjo vsebnost beljakovin. Zbolelo je več kot 53.000 otrok, večina mlajših od dveh let.

"Zelo nam je žal za incident z mlekom," je dejal premier. Po poročanju medijev se je mlečna industrija, ki posluje s kitajskim mlekom, znašla v velikih težavah, na Kitajskem naj bi propadlo več podjetij. "Še enkrat poudarjam, da je popolnoma nedopustljivo žrtvovati človeška življenja in zdravje ljudi za začasen gospodarski napredek," je bil neprizanesljiv Džjabao.

Po podatkih kitajskih oblasti je zaradi težav z ledvicami, ki so posledica uživanja okuženega mleka, v bolnišnicah še vedno približno 5.800 otrok, od tega ima šest otrok še vedno hude zdravstvene težave. O mleku, okuženem z melaminom, so poročali iz številnih držav po svetu, zaradi česar so zdravstvene inšpekcije močno poostrile nadzor predvsem v kitajskih restavracijah.

K. T.