Pogovori o usodi pokrajine naj bi se začeli še letos. Foto: Reuters
Pogovori o usodi pokrajine naj bi se začeli še letos. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan.
Annan je sprejel odločitev na podlagi poročila odposlanca Eideja.. Foto: EPA

Priporočilo temelji na poročilu Annanovega posebnega odposlanca Kaia Eideja, ki je v preteklih mesecih v pokrajini na jugu Srbije presojal izpolnjevanje demokratičnih standardov v pokrajini.

Civilni upravitelj Kosova Soren Jessen-Petersen je dejal, da se bodo pogovori začeli še pred koncem leta, po napovedih pa naj bi trajali do prihodnje jeseni. Po njegovem bi bilo idealno, če bi za pogajalsko mizo sedli tako predstavniki Beograda kot tudi Prištine. Priznal je, da je to malo verjetno, saj imata obe strani popolnoma nasprotujoča si stališča o bodoči ureditvi pokrajine.

Srbski premier Vojislav Koštunica je že v preteklih dneh dejal, da je izpolnjevanje demokratičnih standardov in pravic srbske manjšine pogoj za začetek pogovorov o prihodnosti pokrajine. Na slabo izpolnjevanje standardov naj bi v poročilu opozoril tudi odposlanec Eide. Polovica od 100.000 Srbov namreč še vedno živi v varovanih enklavah. Srbi imajo veliko pripomb tudi na preveliko skoncentriranost oblasti v Prištini.

Bo posrednik Ahtisaari?
Po pisanju medijev naj bi Varnostni svet za posrednika mednarodne skupnosti na pogajanjih imenoval finskega diplomata Marttija Ahtisaarija, čemur pa Srbi nasprotujejo, saj naj ne bi bil naklonjen njihovim predlogom.

Kosovo je od l. 1999 pod posebno upravo Združenih narodov. Albanci na Kosovu, ki sestavljajo 90 odstotkov od dveh milijonov prebivalcev, zahtevajo popolno neodvisnost, Srbi pa temu ostro nasprotujejo.

Annan je sicer sprva napovedal, da bo svojo odločitev o Kosovu izrekel šele v drugi polovici meseca.