V Južnem Sudanu je polovica deklet med 15. in 19. letom poročenih, poroča nevladna organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW). Foto: EPA
V Južnem Sudanu je polovica deklet med 15. in 19. letom poročenih, poroča nevladna organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW). Foto: EPA
Južni Sudan
Poroka mladih deklet - v nekaterih primerih so deklice stare komaj osem let - s starejšimi moškimi je v Jemnu in Južnem Sudanu nekaj vsakdanjega. Foto: EPA

Zgodbe deklic se ne ustavijo le pri neosebni statistiki, ki jo radi premlevajo svetovni mediji in nevladne organizacije. Zato je Human Rights Watch (HRW) tokrat osvetlila zgodbe trpinčenih in izkoriščanih deklic, ki jim je s hitro poroko odvzeta možnost za šolanje. Poroke s starejšimi moškimi imajo na njihovo življenje dolgoročne posledice.

Poglejte si poročilo HRW-ja (2011):
Zakaj dovolite poroke deklic? Poroke otrok v Jemnu
.

Nič drugače ni bilo z Ackech iz Južnega Sudana. Kot sirota, ki jo je vzgajal stric, je sanjarila, da bo nekoč postal medicinska sestra, ki bo lahko pomagala bolnim in nebogljenim.

A njene sanje so zbledele ob prvi jutranji zori, ko je dopolnila 14 let. "Dekleta so rojena zato, da nahranijo ljudi,” jo je bodril njen stric, ki ni skrival svojih namenov po čimprejšnji polastitvi njene dote.

In je prišla. Iz rok sivolasega starca, kot ga je opisala Ackech, ki je strica prepričal z najvišjo ponudbo med poročnimi kandidati. Ta je bila reci in piši 75 krav.
In čeprav se je najstnici misel na zakon s tem moškim, ki je bil med drugim že poročen in je imel nekaj otrok, močno upirala, jo je streznil tepež njenih bratrancev.

Tako kot številna dekleta v Južnem Sudanu tudi Ackech nikoli več ni videla šolskih klopi.

Po poroko je življenje še slabše
Poroka mladih deklet - v nekaterih primerih so deklice stare komaj osem let - s starejšimi moškimi je v Jemnu in Južnem Sudanu nekaj vsakdanjega. Če se dekleta ne želijo poročiti, jih njihova družina, tako kot v primeru Ackech, v to prisili. A ko se končno poročijo, se njihovo življenje obrne na še slabše.

Številne med njimi na poročno noč tako sploh ne vedo, kaj so to spolni odnosi, kaj šele, kaj je to kontracepcija. Zanositev sledi kmalu. Ker dekleta niso ne fizično ne psihično pripravljena na novo poglavje v življenju, imajo številne med njimi hude zdravstvene težave.

Pogosti so splavi, rojstva mrtvorojenih dojenčkov, med porodom umrejo tudi deklice same, saj imajo manjše medenice in nerazvite dele telesa. Ravno v Južnem Sudanu je smrtnost med porodom najvišja na svetu. Po vladnih podatkih v Jemnu med porodom umre kar 74 odstotkov žensk, ki so mlajše od 20 let.

Kot še poroča Human Rights Watch, je v Jemnu pred 15. letom starosti poročenih 14 odstotkov deklic, pred 18. letom pa 52 odstotkov. V Južnem Sudanu je število še višje, saj je med 15. in 19. letom poročenih že polovica deklic.

Težave pa nastopijo tudi v njihovem novem domu. “S taščo sem se pogosto kregala, saj mi je rekla, da nisem za nič dobra,” je zgodba 14-letne Fatime iz Jemna. “Mož me je udaril po levem licu, nato po desnem in mi pretrgal uho. Tepel me je po vsem telesu, brcal me je z nogo in me zmerjal. Ob vsem tem sem molčala, le včasih sem kaj potarnala svoji mami. Dejala mi je, da naj potrpim, saj morajo vsa dekleta doživljati isto, da takšne stvari niso nič novega.”