Kolumbijski tihotapci mamil so pri svojem delu zelo izvirni. Kokain so recimo skrili tudi v plastične banane in jih razpošiljali v kartonastih zavojih. Foto: EPA
Kolumbijski tihotapci mamil so pri svojem delu zelo izvirni. Kokain so recimo skrili tudi v plastične banane in jih razpošiljali v kartonastih zavojih. Foto: EPA
Avstralija
Foto: EPA
Kolumbija kokain
Kolumbijski policisti pred kupi šestih ton zaplenjenega kokaina 13. oktobra lani. Foto: EPA
Kolukbija kokain
V podmornico, ki je na fotografiji, lahko preprodajalci drog skrijejo kar pet ton kokaina. Foto: EPA

Glede na raziskavo o proizvodnji mamil, ki jo je izvedel ameriški Nacionalni sistem za nadzor nad mamili (NDS), se je v Kolumbiji od lani proizvodnja čistega kokaina zmanjšala za 25 odstotkov, od leta 2001 pa za kar 72 odstotkov. Južnoameriška država se tako po proizvodnji čistega kokaina uvršča na tretje mesto, za Peru in Bolivijo.

''Potencialno se je proizvodnja čistega kokaina v Kolumbiji od letu 2011 zmanjšala na 195 ton s 700 ton, kolikor so ga proizvedli leta 2001. Prvič po letu 1995 se je zgodilo, da je Kolumbija proizvedla manj kokaina kot Peru in Bolivija,'' je dejal direktor NDS-ja Gil Kerlikowski.
A podatki ameriške vlade se po poročanju tiskovne agencije Associated Press razlikujejo od podatkov, ki jih je v svojem poročilu objavil urad Združenih narodov za mamila in kriminal. Ta namreč ocenjuje, da je Kolumbija v letu 2011 proizvedla 345 ton kokaina.
V ZDA manj smrtnih žrtev
Iz NDS-ja so še sporočili, da zmanjšana proizvodnja kokaina v Kolumbiji sovpada z nekaterimi dogodki v ZDA, kot so manj smrtnih žrtev zaradi predoziranja s kokainom, saj se na tržišču pojavlja bolj čist kokain, prav tako pa je policija izvedla več uspešnih zaplemb pretihotapljenega mamila.
Načrt Kolumbija očitno uspešen
Kerlikowski opozarja, da je rezultat posledica dolgoročnega boja proti kolumbijskim kriminalnim združbam. Med drugim so ZDA v t. i. načrtu Kolumbija kolumbijski vladi namenili 7,5 milijarde dolarjev, da bi razbila kriminalne združbe.
''Ta rezultat se bo zagotovo vpisal v zgodovino, saj ima velik vpliv, ne samo v ZDA, ampak na celoten svet,'' je še dejal Kerlikowski, ki opozarja, da s tem še vedno niso prišli do dna kriminalnim združbam, ki bodo vedno našle način, kako služiti denar na nedovoljen način.

Avstralci razbili mednarodno mrežo preprodajalcev iz Hongkonga
Medtem pa mediji z drugega konca sveta poročajo, da je avstralska policija zasegla 252 kilogramov heroina in 306 kilogramov metamfetaminov v vrednosti več kot 500 milijonov ameriških dolarjev.
Policija je z aretacijo devetih oseb, starih med 29 in 61 let, razbila mednarodno mrežo preprodajalcev iz Hongkonga. Zaplemba tolikšne količine metamfetaminov je ena največjih v avstralski zgodovini (heroina tretja največja do zdaj) in je rezultat dolgotrajne operacije, ki je sledila namigu ameriških preiskovalcev.
Preiskava trajala enajst mesecev
Zasežena mamila so bila domnevno skrita v 100 glinenih posodah, ki so jih v Avstralijo pretihotapili iz države, katere imena policija ni razkrila. Pretihotapljena mamila so našli v skladišču v Sydneyju.
"Preiskava je trajala enajst mesecev. V tem času smo strogo nadzorovali osebe, za katere smo sumili, da so vpletene v prepovedano trgovino z mamili," je povedal namestnik policijskega komisarja Andrew Colvin in dodal, da so s to zaplembo preprečili, da bi več kot pol tone mamil doseglo avstralske ulice.
Avstralski notranji minister Jason Clare pa je policijsko racijo označil za pomemben preboj: "V tej operaciji smo zasegli več heroina in metamfetaminov, kot jih zasežemo v celotnem letu."